Lažirani snimci eksplozije u "Milanu Blagojeviću" 1

Foto-dokumentacija iz Izveštaja Komisije za utvrđivanje okolnosti i uzroka mesta nesreće u fabrici za proizvodnju baruta „Milan Blagojević – Namenska“, nakon čega su preminula dva radnika, značajno se razlikuje od foto-dokumentacije koju je napravio MUP, saznaje Danas.

Izveštaj Komisije sačinjen je 19. jula 2017, a Izveštaj Inspektorata odbrane Ministarstva odbrane 27. jula 2017. godine. Podsetimo, do eksplozije i požara koji su se dogodili 14. jula pošle godine, a posle čega su preminuli radnici Milomir Milivojević i Milojko Ignjatović, došlo je prilikom istovara kartonskih buradi sa tehnološkim otpadom baruta. Oštećeni tvrde da se sprečava dokazivanje i da su veštaci davali lažne iskaze i insistiraju na punom razjašnjenju okolnosti oko lažiranja fotodokumentacije na osnovu koje su sačinjena potpuno netačna veštačenja.

Punomoćnik oštećenih Milovana Milivojevića i Marka Mitrovića, advokat Vladimir Todorić navodi za Danas da se analizom svih fotografija jasno vidi da je neko menjao mesto događaja tako što su delovi elektrokolica razneti eksplozijom kasnije ponovo sastavljani.

– Neko je želeo da se ne utvrdi da je došlo do eksplozije već samo do požara da bi se lažno utvrdilo kolika je zaista bila količina uskladištenog baruta. Umesto dozvoljenih 400 kilograma, bilo ga je preko dve tone i to unutar objekta koji je bio odbijen za upotrebnu dozvolu i za protivpožarni atest.

Na osnovu ove lažne foto-dokumentacije izrađena su oba veštačenja po nalozima tužilaštva i od strane veštaka Miloša Vukadinovića – 01. decembra 2017. i Instituta za preventivu od 20. jula 2018. Na tim slikama se vidi da su elektrokolica izgorela, ali da je vozačeva kabina (bele boje) i dalje na vozilu kao što su i vozačko i suvozačko sedište. Sve fotografije su dostupne našoj redakciji.

Lažirani snimci eksplozije u "Milanu Blagojeviću" 2

Noć kad je rađen uviđaj postupajući tužilac nije ostavio policiju da čuva lice mesta već je to poverio obezbeđenju fabrike „MB Namenska“, odnosno ljudima koji su sada osumnjičeni.

– To je čak i za Srbiju previše nenormalno – da se lice mesta ostavi na čuvanje osumnjičenima, naglašava Todorić. Postupajući tužilac je 14. jula 2017. bio Danilo Vujičić, koji je danas penzioner, a Danas je imao uvid u njegov zapisnik o uviđaju. Inače, iz Izveštaja o postupanju po prijavi građana PS Lučani (Danas je imao uvid i u ovaj izveštaj) od 20. jula 2017, koju je potpisao policijski narednik prve klase Goran Radovanović može se ustanoviti da je javni tužilac Danilo Vujičić doneo odluku da lice mesta do dolaska veštaka bude obezbeđeno od strane radnika fabrike uz povremeni obilazak policijskih službenika PO Lučani.

Advokat Vladimir Todorić ističe da će insistirati da se do kraja razjasni ko je menjao mesto događaja i da je ovo stvar za Tužilaštvo za organizovani kriminal.

Vulin štiti rukovodstvo fabrike

Krajem avgusta, ministar odbrane Aleksandar Vulin, posetio je fabriku „Milan Blagojević“. Kako prenosi Ozonpress, Vulin je tada poručio da rukovodstvo i radnici imaju punu podršku Ministarstva odbrane i da radnici mogu da budu mirni i sigurni, jer će njihova fabrika i dalje rasti i napredovati. „O njihovoj bezbednosti će se voditi računa baš kao i sada, i sa sigurnošću mogu da planiraju svoj život i budućnost, da ih vezuju za svoju fabriku, baš kao i svoj život za opštinu i sredinu u kojoj žive, jer će ovde biti samo bolje“, obećao je Vulin, što samo govori u prilog tome da vlast vrlo dobro zna šta se desilo 14. jula prošle godine.

U prilog tome je i priča Insajdera kako je tajni izveštaj Ministarstva odbrane, sačinjen neposredno nakon nesreće, potvrdio kršenje pravila u vreme nesreće u „MB-Namenska“. U tom poverljivom izveštaju Sektora za materijalne resurse Ministarstva odbrane, do kojeg su došli novinari Insajdera, utvrđeno je da u preduzeću uopšte „ne postoji definisana procedura“ za prevoženje tehnološkog ostatka baruta i njihov istovar. Takođe, u delu Akta o proceni rizika za radna mesta i u radnoj okolini za radna mesta na kojima je došlo do smrtnog ishoda i teških povreda na radu nije uopšte „izvršena procena rizika za ručno prenošenje tereta“. U izveštaju se navodi osam preporuka za unapređenje tehnološkog postupka i 12 preporuka za unapređenje stanja bezbednosti i zdravlja na radu, piše Insajder.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari