Letnja sudska pauza u Specijalizovanim većima Kosova u Hagu, počeće 25 jula i trajaće do 12. avgusta, saopšteno je na sajtu tog haškog suda.

Trenutno su u toku četiri procesa – Saljihu Mustafi, Hisniju Gucatiju i Nasimu Haradinaju, Pjeteru Šalji i Hašimu Tačiju i ostalima.

Saljih Mustafa je bio komandant gerilske jedinice BIA, unutar operativne zone Lab Oslobodilačke vojske Kosova (OVK).

Optužnica ga tereti za zločine počinjene od strane određenih pripadnika OVK protiv lica zatočenih na imanju u selu Zlaš koje je služilo kao zatvor, a bilo je smešteno u području Goljaka na Kosovu.

Dokazni postupak je završio 20. juna 2022., a stranama je naloženo da dostave svoje završne podneske do 21. jula, a iznošenje završnih izlaganja je zakazano od 13. do 15. septembra 2022. godine.

Gucati i Haradinaj su prvestepenom presudom osuđeni na po četiri i po godine zatvora.

Oni su podneli svoje najave žalbi na prvostepenu presudu, dok je Specijalizovano tužilaštvo obavestilo sud da ne namerava da se žali.

Pjeter Šalja je bio pripadnik Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) stacioniran u Kukešu, Albanija.

Krivična dela za koja je optužen Šalja, učinjena su između otprilike 17. maja 1999. i 5. juna 1999. nad licima zatvorenim u Kukešu (Albanija), u fabrici metala koju je navodno koristila OVK.

Predmet je pred sudijom za prethodni postupak, koji je odredio 31. avgust 2022. kao okvirni datum za predaju spisa ovog predmeta pretresnom panelu.

Tačija, Veselji, Seljimi i Krasnići se terete da su krivična dela koja im se stavljaju na teret izvršena u periodu najkasnije od marta 1998. do septembra 1999. na više mesta na Kosovu, kao i u Kukešu i Cahanu, u severnoj Albaniji.

Tokom ponovnih pojavljivanja pred sudom 10. maja 2022, sva četvorica optuženih su se izjasnili da nisu krivi po novim optužbama iz izmenjene optužnice, podnesene 29. aprila 2022. Predmet je pred sudijom za prethodni postupak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari