Određene sudije koje će odlučiti o zahtevu Veseljija da mu se ukine pritvor 1Foto: EPA-EFE/Peter Dejong

Predsednica Specijalizovanih veća Kosova u Hagu Ekaterina Trendafilova odredila je sudije koje će odlučiti o zahtevu Kadrija Veseljija da mu se ukine pritvor.

Pored nje kao presedavajuće, panel Vrhovnog suda koji će odlučiti o tom zahtevu koji je podnela Veseljijeva odbrana 29. juna, čine Kristina van den Vajngart i Mihael Bolander.

Odbrana je u zahtevu ocenila da je dosadašnja praksa Specijalizovanih veća po pitanju pritvora alarmantna.

Kako prenosi Kosovo onlajn, advokat Kadrija Veseljija Britanac Ben Emerson usprotivio se odluci Apelacionog suda da Veseljiju ne dozvoli privremeno puštanje na slobodu, zbog čega se obratio Vrhovnom sudu, jer je, prema njegovim rečima, pritvor Veseljiju postao nerazuman, kao i da su niži sudovi činili povrede i greške u svojim odlukama.

U pismu, koje je objavljeno na sajtu Specijalnog suda, Emerson je podsetio da su Specijalizovana veća pritvorila 100 odsto svih svojih optuženih, i dodao da za instituciju koja treba da se pridržava standarda viših ljudskih prava, ova praksa nije samo žalosna, već i alarmantna.

„Pritvor treba da bude izuzetak, a ne pravilo. Međutim, praksa Specijalizovanih komora pokazuje sasvim suprotno“, kaže Emerson.

Podsetimo, Tači, Veselji, Krasnići i Seljimi uhapšeni su 5. novembra 2020. godine, kada su prebačeni u haški pritvor, gde se i dalje nalaze.

Terete se za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti u 40 mesta na Kosovu i severu Albanije u kojima su ljudi neosnovano lišavani slobode, mučeni i ubijani.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari