Tači i saoptuženi braniće se tvrdnjom da su dokaze za trgovinu organima lažirale vlasti Srbije 1Hašim Tači Foto: EPA-EFE/JERRY LAMPEN

Bivši komandant OVK Hašim Tači (Hashim Thaçi) i trojica saoptuženih za zločine na Kosovu i u Albaniji 1998-99, braniće se na predstojećem suđenju pred sudom u Hagu tvrdnjom da su dokaze protiv njih lažirale i tužiocima podmetnule vlasti Srbije.

To proističe iz dokumenata odbrane i izlaganja branilaca tokom rasprava o stanju u postupku, dostupnih na internet stranici suda.

Tačijev branilac Greg Kiho (Kehoe) tvrdio je da „Srbija, kao izvor dokumenata, fabrikuje dokaze, izmišlja priče i podmeće optužbe, kao onu o trgovini organima koja i nije u optužnici“.

Po Kihou, izveštaj specijalnog izvestioca Saveta Evrope Dika Martija (Dick Marty) o zločinima OVK zasnovan je „u velikoj meri“ na „hiljadama dokumenata“ koje su vlasti Srbije predale Martiju 2009, kako je rekao tadašnji srpski ambasador u Švajcarskoj Milan St. Protić.

Kiho je citirao Protićeve reči iz jedne televizijske emisije: „Da nije bilo dokumenata srpskog Tužilaštva za ratne zločine, ne bi bilo Martijevog izveštaja“.

Pozivajući se na nedavni Martijev intervju, Tačijev advokat optužio je vlasti Srbije da sada žele da ubiju Martija „kao jedinog svedoka koji sve može da razjasni“ i da za to okrive kosovske Albance.

Odbrana drugooptuženog Kadrija Veseljija (Veseli) najavila je da će od Martija, stoga, pre suđenja uzeti izjavu, kako bi „sačuvala njegovo svedočenje“.

Veseljijev branilac Ben Emerson (Emmerson) tvrdio je da su „otisci prstiju Srbije na svim dokazima na kojima je optužnica utemeljena“.

Emerson je kazao da su na suđenjima pred Haškim tribunalom – gde je on branio i odbranio lidera OVK Ramuša Haradinaja (Ramush) – bilo utvrđeno da su „srpske obaveštajne službe namerno podmetale lažne dokaze“.

„Na osnovu toga ćemo diskreditovati sve tvrdnje tužilaca“, rekao je Emerson.

Veseljijev zastupnik tvrdio je i da je tužilaštvo suda za zločine boraca OVK „svojom voljom izmanipulisano od srpske Bezbednosno-informativne agencije (BIA)“.

„Dokazi koje je tužilaštvo odlučilo da izvede verovatno su manipulacija srpske obaveštajne službe“, tvrdio je Emerson.

Po Veseljijevom advokatu, jedini svedok koji je govorio o „navodnom uklanjanju ljudskih organa, kasnije je priznao da je to bila potpuna laž i da ga je srpska obaveštajna služba podmetnula da to kaže“.

„Sada znamo da su te optužbe potekle od Srbije i da su izmišljene. Nijednu od tih optužbi tužilaštvo nije ni prihvatilo“, kazao je Emerson.

Kao „šokantno“, Emerson je označio to što se tužilaštvo „oslonilo na osuđenog ratnog zločinca da pribavi podatke značajne za ovaj proces“.

Veseljijev advokat nije, međutim, naveo ime tog „osuđenog ratnog zločinca“.

Endru Jang (Andrew Young), branilac trećeoptuženog Redžepa Seljimija (Rexhep) tvrdio je da su u lažiranju dokaza na kojim je utemeljen Martijev izveštaj, pored srpskih, učestvovale i ruske obaveštajne službe.

Zastupnici odbrane nekoliko puta do sada su, kao dokaz da vlasti Srbije podmeću lažne dokaze, navodili slučaj ubistva šestorice srpskih mladića u kafiću Panda u Peći 1998. godine.

Redžepijev advokat Jang tvrdio je, na majskoj statusnoj konferenciji, da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić „zvanično priznao u ime srpske vlade“ da su „agenti srpske tajne službe ubili mladiće i za to okrivili OVK“.

Kada će početi suđenju Tačiju i saoptuženima još nije poznato, ali je malo verovatno da će proces biti otvoren do kraja ove godine.

Optužnica Tačija i saoptužene Veseljija, Seljimija i Jakupa Krasnićija (Krasniqi) tereti za zlodela počinjena u 42 nelegalna pritvora OVK na Kosovu i u Albaniji nad najmanje 407 pritvorenika, od kojih je najmanje 98 ubijeno, od marta 1998. do septembra 1999.

Tači (53), Veselji (54), Seljimi (50) i Krasnići (70) optuženi su u 10 tačaka za: progon na političkoj i etničkoj osnovi, zatvaranje, nezakonito hapšenje i pritvaranje, druge nehumane postupke, okrutno postupanje, mučenje (dve tačke) i ubistva (dve tačke).

Ta krivična dela kvalifikovana su, u šest tačaka, kao zločini protiv čovečnosti, a u četiri tačke, kao ratni zločini.

Četvorica optuženih uhapšena su na Kosovu 4. i 5. novembra 2020.

U prvom pojavljivanju pred sudom, od 9. do 11. novembra te godine, svi su izjavili da nisu krivi za zločine iz optužnice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari