Usled straha da bi slika baltičke zemlje koja trenutno predsedava Evropskoj uniji mogla da bude narušena, vlasti Letonije otkazale su izložbu o holokaustu u Parizu, piše RT.

Izložba pod nazivom „Oteto detinjstvo. Žrtve holokausta viđene očima dece zatvorenika u nacističkom koncentracionom logoru Salaspils“, u organizaciji istoričara iz Letonije, Rusije i Belorusije trebalo je da bude otvorena 25. januara. Salaspils se nalazi južno od Rige.

Sve je bilo spremno za otvaranje izložbe, ali je u poslednjem minutu došlo do promene plana: letonska delegacija pri Organizaciji za obrazovanje, nauku i kulturu UNESCO rešila je da blokira projekat. Jedan od organizatora, istoričar iz Moskve, kaže da je jedino objašnjenje za otkazivanje izložbe to što bi „narušila reputaciju Letonije tokom njenog predsedavanja EU“. Aleksandar Djukov iz moskovske istorijske Fondacije sećanja kaže da ga je odluka letonske delegacije pri UNESCO neprijatno iznenadila, prenosi RIA Novosti.

Nejasno je kako otkrivanje nacističkih zločina može da naruši sliku Letonije, kaže Djukov. Ovo može da naudi samo ako Letonija gleda na nacističke zločine kao svoje, tvrdi Djukov i dodaje „tužna je činjenica ako je to tako“. Izložba je trebalo da bude međunarodni projekat čiji je cilj bio da pokaže da nijedan zločin nikada nije uperen protiv samo jedne nacije.

Salaspils je bio koncentracioni logor formiran krajem 1941. i bio je korišćen kao zatvor za Jevreje i one koji su bili u kontaktu sa nacistima oko letonsko-beloruske granice. Izvori iz UNESCO navode da je izložba trebalo da sadrži 12 štandova sa fotografijama i istorijskim dokumentima. Letonska delegacija je tražila da izložba bude otkazana nakon što je otkriveno da je ruski građanin koji je proglašen „persona non grata“ u Letoniji bio jedan od članova naučnog tela izložbe, prenosi RIA Novosti, pozivajući se na izvore iz UNESCO.

Više od 100.000 ljudi izgubili su život u logoru, od kojih mnogi zbog bolesti, teškog rada i nehumanih uslova života.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari