Protest protiv nasilja nad LGBT+ u Beogradu: Hitno krivično gonjenje policijskih službenika koji su učestvovali u zlostavljanju dve LGBT+ osobe (VIDEO, FOTO) 1Foto: Nađa Vukajlović/ Danas

Protest „Ne ćutimo“ održan je večeras na Trgu Republike. Na protest je pozvalo udruženje „Da se zna!“ zbog policijske brutalnosti nad dve mlade LGBT+ osobe u Beogradu.

Organizator protesta udruženje „Da se zna!“, traže hitno krivično gonjenje policijskih službenika koji su učestvovali u zlostavljanju dve LGBT+ osobe.

Udruženje je saopštilo da su 26. februara pripadnici policije tokom pretresa stana, brutalno pretukli i ponižavali dve LGBT+ osobe.

Na protestu su prisutni pripadnici LGBT+ zajednice, aktivisti i nekoliko novinarskih ekipa. Pored njih tu su poslanici Biljana Stojković, Dragana Rakić, Radomir Lazović, predsednik PSG Pavle Grbović i predsednik beogradskog odbora stranke Zajedno Đorđe Miketić.

Među prisutnima je i napadnuti mladić i njegova mama.

Majka jednog od napadnutih mladića Sanja rekla je da neće da ćuti.

– Nek me odmah uhapse, imam valjda slobodu govora u ovoj državi. Ovaj sadizam koji se desio mom sinu neću da prihvatim kao seksualno nasilje, on je silovan, istakla je majka napadnutog mladića.

Rekla je da je načelnik zapretio ako izađe u medije.

– Apelujem na državu da se video nadzor u policijskog stanici Novi Beograd osposobi. Pozivam Anu Brnabić da se oglasi povodom ovog „incidenta“ kako ga oni nazivaju. Moj sin da li bio peder ili crni đavo ja ću da ga podržim, mogu samo da me fizički uklone policijski službenici Strahinja Vuković i Dubravko Despotović.

Njen sin mladić koga su napali policijski službenici rekao je da je izašao u svoje ime i u ime svih onih koji trpe nasilje.

– Ne smemo da ga trpimo, hvala svima. Neću da ćutim, rekao je.

Bojan Lazić iz Uruženja „Da se zna!“ rekao je su da su im 14. februara rano ujutru dva policijska službenika nasilno upali u stan i bacili ih na pod, maltretirali, seksualno zlostavljali uz homofonične povike, samo jer su LGBT osobe. Kako je naveo nasilje se nastavilo i u policijskoj stanici.

– Podneli smo prijave, obratili smo se i zaštitniku građana. Pritužba nam je odbijena, policijski službenici koji su izvršili nasilan akt, negirali su sve uz reči da su sve radili po zakonskim osnovama. Nećemo da ćutimo, to jeste glavna poruka večerašnjeg skupa, nikada nećemo ćutati. Ovaj protest vidimo i kao znak solidarnosti sa Romima koji su takođe pretrpeli nasilje, jer su pripadnici manjinske grupe, rekao je Lazić. On je pri tom izneo i zahtev da se hitno procesuiraju policijski službenici za krivično delo nasilja i seksualnog zlostavljanja.

Pozivamo predsednika, premijerku i sve funkcionere da se oglase, svako ćutanje podrazumeva saglasnost.Tužilac da ubrza proces policijskih službenika koji vrše nasilje, rekao je Lazić.

 

Radomir Lazović, poslanik Zeleno-levog fronta, navodi da je sramotno što je policija, koja treba da štiti građane, imala ovakav pristup prema pripadnicima LGBT zajednice.

– Mi iz Zelenog fronta ćemo uvek biti tu da ih podržimo, divim se ovim mladim ljudima i njihovim roditeljima i drago mi je što sam danas ovde, naveo je Lazović.

Poslao je poruku da svi mogu da vole i ljube koga god žele.

Protest protiv nasilja nad LGBT+ u Beogradu: Hitno krivično gonjenje policijskih službenika koji su učestvovali u zlostavljanju dve LGBT+ osobe (VIDEO, FOTO) 2
Foto: Nađa Vukajlović/ Danas

Predstavnik „Da se zna!“ Bojan Lazić rekao je ranije da je akcija policije sprovedena 14. februara zbog navodne dojave o drogi, ali da su njeni pripadnici nezakonito ušli u stan provaljivanjem vrata.

Protest protiv nasilja nad LGBT+ u Beogradu: Hitno krivično gonjenje policijskih službenika koji su učestvovali u zlostavljanju dve LGBT+ osobe (VIDEO, FOTO) 3
Foto: Nađa Vukajlović/ Danas

Dodao je da policajci mladiću i devojci, koji su bili cimeri, nisu dali pravo na advokata, te da je, kako je kazao, u momentu kada su videli LGBT+ zastavu, počeli brutalno iživiljavanje.

Radomir Lazović, kopredsednik Zeleno-levog fronta pozvao je juče građanke i građane da se priključe današnjem protestu.

On je pozvao sve da iskažu solidarnost prema ljudima koji su pretrpeli najbrutalnija mučenja od strane policijaca.

Kako je kazao, „šokirani smo činjenicom da je Policijska uprava odbila pritužbe ovih mladih ljudi i njhovih roditelja“.

„Sutra ću, kao svoju dužnost, kao čovek, ispoljiti time što ću biti sa njima na protestu na Trgu Republike u 18.00 a i kao neko ko se politički zalaže za zaustavljanje svake vrste nasilja pa i kroz koaliciju „Srbija protiv nasilja“ i ZLF koji je uvek stajao uz ljude koji trpe nasilje i zalagao se za prava LGBT osoba“, kazao je on juče, pozivajući na protest.

Demokratska stranka je takođe najavila da će se pridružiti protestu. Predstavnica DS Alisa Kockar ocenila je u saopštenju da je sramna odluka lokalne Policijske uprava da odbije pritužbu na rad policajaca koji su u Beogradu 14. februara maltretirali dvoje mladih ljudi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari