Antipodni umetnički opusi Milana Konjovića i savremenog umetnika Stevana Kojića biće izloženi u Savremenoj galeriji u Zrenjaninu, na novoj izložbi čiji je autor likovni kritičar Sava Stepanov.

Pravilno procenjujući da priznata dela treba preispitivati u novim okolnostima, naročito jer savremena likovna publika takvu vrstu provokacije traži, autor je postavku nazvano „O umetnosti i o biciklu“ .

– Reč je o relaksiranom pokušaju uporednog sagledavanja dva umetnička opusa, koji u svakom pogledu predstavljaju antipode. Konjović je jedan od najuverljivijih aktera autentične pikturalnosti, čije je temeljne vrednosti stvarao i čuvao punih 75 godina svog stvaralaštva, dok je Stevan Kojić umetnik, koji je vođen impulsima stvarnosti, prihvatio savremenu filozofiju „ekranske paradigme“ kojom smo zahvaćeni u ovom stoleću – objašnjava Stepanov.

Izložba „Milan Konjović, Stevan Kojić : O umetnosti i o biciklu“ prvi put je prikazana u Likovnoj galeriji KC Beograd. Izložba u Zrenjaninu biće modifikovana, objašnjava kustoskinja izložbe Sunčica Lambić Fenjčev.

– Na postavci u Savremenoj galeriji pored instalacije Stevana Kojića biće prikazane slike Milana Konjovića, koje se čuvaju u zbirci Umetničke kolonije Ečka, dok su u Beogradu bile predstavljene Konjovićeve slike iz Galerije „Milan Konjović“ u Somboru – objašnjava Sunčica Lambić Fenjčev.

Prema njenim rečima, to je bio razlog da se povodom zrenjaninske izložbe u katalogu nađu podaci o radu ovih umetnika u Umetničkoj koloniji Ečka, gde su boravili i stvarali u razmaku od tačno pola veka. Izložba se otvara 10. februara i biće postavljena do kraja meseca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari