Linglong, fabrika vode i potresni snimci vijetnamskih radnika obeležili 2021. u Zrenjaninu 1Foto: M. P.

Počelo je izveštajem komisije Vodovoda o kvalitetu prečišćene vode, koja nije zadovoljila ni jedan od postavljenih parametara, a završilo se potresnim snimcima vijetnamskih radnika u magacinima na obodu Zrenjanina.

Tako bi glasio rezime ove godine u Zrenjaninu, u kojoj se čitavih šest meseci, pa čak i više, tajilo da fabrika vode ne ispunjava zahteve iz ugovora i da je time ugovorna obaveza istekla, kao i da dva povređena radnika nemaju plate, niti osiguranje da bi se lečili.

Nije samo voda gorući problem Zrenjanina, ali jeste krucijalni, a njime se nije konkretno u ovoj godini bavio niko od onih koji odlučuju, sem građanskih udruženja koja su jedina na površinu izvlačila detalje ove investicije.

Ni izveštaj stručne komisije o kvalitetu prečišćene vode i radu fabrike vode nije bio transparentan, bar ne do trenutka kada su krenule razmirice između rukovodstva ove fabrike i zrenjaninske vlasti, pa se saznalo šta sve stručnjaci zameraju ovom pogonu, koji je zbog dugovanja stigao da ga, evo, krajem godine, prodaje izvršitelj i da ga na dve prodaje neće niko.

Što reče profesor Božo Dalmacija, espert za vodosnabdevanje Vojvodine, tu fabriku može da kupi neko zbog delova, a ne zbog celine.

Po sličnom receptu, privatno – javnog partnerstva, a daleko od očiju javnosti , u Zrenjaninu se ove godine zahuktano sprema nova investicija, prečistač otpadnih voda, već kritikovan projekat.

Godinu je obeležilo i preseljene vladajuće SNS u zgradu Komiteta, mesto gde je stolovao lokalni SPS, a sada se nalazi Fakultet za menadžment, dok se opozicija, ono malo držećih, rasipala, ali ipak uspela da izađe na blokade puteva, sad u decembru, sa građanima.

Bilo je i hapšenja, po nekim zrenjaninskim firmama, ali najviše Fantoma i članova SSP, prekršajnih prijava, batinaša sa kapuljačama, autobusa sa sigurnim glasovima.

Za to vreme na banatskim njivama nikad lošija godina za poljoprivredu i nikad bolje cene na tržištu, zbog sveopšteg poskupljenja. O tome kako je ratarima govorio je nedavno poljoprivrednik Slavko Vukov, ispred Kulturnog centra gde je Guti Grubačkom otkazana mogućnost da zakupi prostor, iako je tokom leta organizovao skupove na tom istom mestu, iako je Zrenjaninac, iako, iako.

O tome kako se gušila sloboda govora, kap po kap, dugačka je priča.

Na drugoj strani, Zrenjanin je doživeo ekspanziju tržišta nekretnina, nastavljen je rast trgovanja, cena i stanogradnje, pa su cene novih stanova dogurale do 1.400 evra za kvadrat, sa tendencijom novog rasta nakon što kineski Linglong započne gradnju stambenog naselja u zoni naseljenog mesta Ečka.

A kakva je godina bila radnicima, domaćim i stranim, najbolje znaju oni koji su morali na stranačke izbore, koji su morali na neobezbeđena gradilišta, u hladne hale ili na spisak nezaposlenih, a toga je bilo ove godine u Zrenjaninu.

Najpotresnije slike stigle su sa gradilišta Linglonga, na snimku gde dvojica radnika deru neku životinju, gladni. Usledila su potom otkrića novinara o uslovima u kojima su smešteni Vijetnamci, pukla bruka zapravo.

Saznalo se posle još dosta toga ali naravno ne sve, ne glavno. Građani i aktivisti, ipak, osvetlali su svima obraz i pokazali empatiju.

Kraj godine obeležila je i rotacija na čelu policijske uprave, a isto se sprema i u kabinetu načelnika okruga, dok od letos zrenjaninskom gradonačelniku, kao savetnici pomažu i ljudi iz Beograda.

Saznalo se i da su na čelu javnih preduzeća, baš kao i onaj čuveni v.d. Raka, sve sami vršioci dužnosti. Dolazila je u svoj Zrenjanin novinarka Dragana Pećo da progovori o ulozi građana i javosti u istraživanju korupcije, dolazio je i Stefan Milenković da najavi svoj novogodišnji koncert, gostovao je i fotograf iz Amerike Nino Rakićević, ali i londonski fotograf Brajan Rašić, velikom retrospektivnom izložbom u muzeju, gde je još ove godine predstavljeno sve u vezi fabrike nameštaja, ali i slike iz kolekcije muzeja posvećene hedonizmu.

Ove godine održan je i jubilarni Festival profesionalnih pozorišta Vojvodina, u izmenjenim okolnostima zbog epidemije, a na čelo pozorišta imenovan je mladi glumac Dejan Karlečik.

Savremena galerija nastavila je održavanje likovnih kolonija u Ečki, a zrenjaninska bolnica i Dom zdravlja nastavili su da padaju s nogu od posla, što zbog epidemije kovida, što zbog svog uobičajnog posla i lošeg zdavlja građana.

 

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari