Lino Veljak: Pravi heroji 90-ih su oni koji su se suprotstavili ratu 1Foto: Medija centar

Filozof Lino Veljak izjavio je danas da su pravi heroji tokom ratova u regionu devedesetih godina 20. veka, zapravo oni ljudi koji su se suprotstavili ratu.

„Oni koji su se 1991. suprotstavili ratu i odbijali mobilizaciju pravi su heroji 90-ih godina, nažalost premalo poznati u javnosti a gotovo posve nepoznati mladim generacijama, iako bi baš oni morali biti uzor ljudskosti i junaštva“, rekao je Veljak za vojvođanski portal Autonomija.

On je dodao da njima treba pridodati i visoke komandante JNA, generala Vladimira Trifunovića i admirala Vladimira Barovića, koji su odbili da ratuju protiv civilnog stanovništva i spasili svoje vojnike i koji nisu pogazili svoju vojničku zakletvu da će braniti narod, ali su za to platili visoku cenu.

„Oni su heroji, a ne nekakvi Mladići. Rekao sam ovih dana i ponavljam – kad Trifunović i Barović, ili Miroslav Milenković, rezervista koji je odbio odlazak na ratište tako što je počinio samoubistvo na stočnoj pijaci u Šidu, počnu dobijati svoje ulice u srpskim gradovima, to će značiti da je u Srbiji započeo proces ozdravljenja od zloćudne bolesti koja ju je pogodila krajem 80-ih i početkom 90-ih godina prošlog stoleća“, kazao je Veljak.

Prema njegovim rečima, za uspešnu borbu protiv rehabilitacije zločinaca iz prošlosti nužna je promena dominantne svesti, zatim uklanjanje medija koji šire mržnju, promena u obrazovanju, kako bi se onemogućilo „trovanje mladih“ fašističkim i sličnim idejama.

„Takođe je neophodno raskrinkavati falsifikate iz prošlosti, brisati murale posvećene zločincima i aktivno pružati otpor svim raspoloživim sredstvima“, rekao je Veljak.

On je ocenio da procese koji se odvijaju u Hrvatskoj i Srbiji ne bi trebalo zvati revizijom prošlosti već njenim falsifikovanjem, navodeći da je revizija legitiman postupak u slučaju otkrivanja novih činjenica, dok se „ovde radi o izvrtanju poznatih činjenica u jedinstvenom procesu ustaško-četničke revizije“.

On je ocenio da je Srbija „specifičan slučaj“, jer su se na vlast vratile snage koje su predvodile ratnohuškačku politiku Miloševića i Šešelja iz 90-ih godina, te su one marginalizovale, ucenile ili kupile niz svojih nekadašnjih protivnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari