Ljubitelji prirode mogu da uživaju na zaječarskom humanitarnom “Usponu na Vetren”: Sredstva se skupljaju za bolesnu devojčicu 1Foto: M.S.

Planinarsko – smučarsko društvo “Ljuba Nešić“ iz Zaječara, u nedelju, 29. maja organizuje 10. regionalnu akciju “Uspon na Vetren“.

Okolina Zaječara obiluje raznovrsnim prirodnim lepotama i zanimljivostima i tako planinarima i ljubiteljima prirode pruža ono što uvek prija – vrhove sa kojih “puca pogled“, reke, rečice, jezera, potoke, šume, pećine, kanjone, manastire, stare kuće…

Nakon regionalnih akcija na Vrškoj čuki, PSD “Ljuba Nešić“ svojim prijateljima planinarima organizuje uspon na još jedan vrh Stare planine – Vetren.

Vetren se nalazi između sela Selačka i Mali Izvor, kraj magistralnog puta Zaječar – Knjaževac. Lokalni naziv vrha Vetrena je Kitka zbog jorgovana na samom vrhu.

Staza je polukružna. Otvaranje akcije i polazak na stazu je nadomak manastira Suvodol, tačnije na parkingu ispod manastira, zbog epidemioloških mera, ove godine otvaranje akcije ne može biti u samoj porti manastira, kao što je bilo prethodnih godina.

Manastir se ubraja u najstarije zadužbine Srbije. Sazidan je na jednom zaravnjaku, koji je usečen u severni blok planine. Neobično je zašto se zove Suvodol, kada je ovo jedno od mesta najbogatijih vodom u ovom kraju.

Do vrha se dolazi preko grebena, šumskim putem i planinarskom stazom. Ono što se ne vidi sa strane kojom se dolazi je inverzivna litica koja krasi ovaj deo planine i koja je prirodno stanište i gnezdište orlova.

Na samom vrhu se nalaze ostaci odbrandbenih utvrđenja iz rimskog doba i perioda iz Prvog svetskog rata. Nažalost, nalaze se i jame koje su napravili “tragači za blagom“, od kojih je jedna duboka preko 20 metara.

Kretanje pored litice i jame zahteva dodatni oprez, a kraj staze je u selu Mali Izvor. Akcija počinje u 8:45 kada će se učesnici okupiti i pre polaska obići manastir Suvodol. Rok prijave za ovu akciju je 26. maj.

Ova akcija ima i humanitarni karakter. Našoj maloj sugrađanki Lenki Ljubisavljević potrebna su finansijska sredstva za lečenje u Turskoj od retke bolesti.

“Dragi planinari, molimo Vas da svojim novčanim doprinosom na akciji pomognemo ovom malom, divnom biću, jer zaista – naše malo njoj će značiti mnogo”, poručuju planinari.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari