Ljudska prava su u mraku, ne ide na bolje: Predstavljen izveštaj za prošlu godinu 1foto (BETAPHOTO/DRAGAN GOJIĆ)

Stanje ljudskih prava u Srbiji u 2022. godini nije napredovalo, a „politička hobotnica vlasti uvukla je pipke u sve pore društva“ i ko god se usudi da podigne glas i ukaže na probleme našao se na meti, izjavila je izvršna direktorka Beogradskog centra za ljudska prava (BCLJP) Sonja Tošković.

Tošković je, na predstavljanju izveštaja „Ljudska prava u 2022. godini“, navela da stanje ljudskih prava nije bolje, a sva istraživanja, ankete, razgovori koje su obavili pripremajući izveštaj, pokazuju da su prava „u mraku, u tunelu“, posebno kada je reč o slobodi izražavanja, slobodi medija, prava marginalizovanih grupa.

„Stvari ne idu na bolje. Na delu je obračun sa svima koji drugačije misle, bilo to politički protivnici ili obični ljudi koji se usude da podignu glas“, rekla je Tošković, a prenosi N1.

Urednik izveštaja Dušan Pokuševski rekao je da je stanje ljudskih prava veoma loše i da ne bi mogao da kaže koje je pravo najugroženije.

Ono što su specifičnosti u 2022. godini, koje su definisale okolnosti u kojima se pratilo stanje ljudskih prava, rekao je Pokuševski, jesu napad Rusije na Ukrajinu i posledice rata, intenziviranje dijaloga Beograda i Prištine, kao i izbori koji su održani u aprilu.

Pokuševski je ocenio i da je Srbija veoma polarizovano društvo i o svim ovim temama bile su izrazito podeljeni stavovi.

Godina je počela referendumom o ustavnim promenama koje bi trebalo da donesu nezavisnost pravosuđa, a njega je obeležio slab odziv, svega 35 odsto građana je glasalo, podsetio je on.

Nedavno smo imali priliku da vidimo da je politički uticaj na pravosuđe izuzetan, dodao je Pokuševski.

Pokuševski je rekao i da su građani izlazili na proteste, jer kroz institucije nisu mogli da zaštite svoja prava.

Ekološki protesti su bili najvidljiviji, a bili su i protesti u sektoru obrazovanja, radnika Fijata, u Novom Sadu protiv GUP, kako bi pronašli kanal da pošalju poruku vlastima, napomenuo je Pokuševski.

Pokuševski je, govoreći o položaju novinara i slobodi medija, objasnio da su SLAPP tužbe obeležile prošlu godinu, a da ih je u 2021. i 2022. godini podneto ukupno 40.

Kasni se sa primenom Medijske strategije, usvajanjem sedam zakona, a u javnoj sferi dominira govor mržnje, rekao je Pokuševski koji se osvrnuo i na proces dodele nacionalnih frekvencija prošle godine u dva navrata.

Rok za dodelu pete frekvencije je istekao 5. decembra, a mi još nemamo epilog, predočio je on.

Istraživanje građana u najnovijem izveštaju o stanju ljudskih prava pokazuje i da 90 odsto građana smatra da izbori u Srbiji nisu ni fer, ni slobodni.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari