Većina lokala koji su u Novom Sadu zatvoreni zbog neispunjavanja minimalnih potrebnih uslova protivpožarne zaštite ponovo rade uprkos zabrani. Akcija kontrole Sektora za vanredne situacije MUP-a počela nakon što je 1. aprila u požaru u novosadskoj diskoteci „Kontrast“ poginulo šestoro mladih ljudi, kada je zabranjen rad sedam lokala. Međutim, četiri ugostiteljska objekta su ponovo otvorena uprkos zabrani i bez uslova protivpožarne zaštite.


Pretprošle nedelje zatvoreni su diskoteka „Studio“, pivnica „Gusan“ i kafići „Baroko“, „Dva galeba“ i „For sejl“, a ubrzo potom i „Verige“ i klub „Drama“.

Međutim, „Gusan“ i „Baroko“ su bez dozvole nastavili sa radom ubrzo nakon što su zatvoreni, a „Studio“ je kratko nastavio sa radom, ali ponovo je zatvoren. Klub „Drama“ je ponovo otvoren preksinoć. Kafana „Dva galeba“ inače radi samo tokom jeseni i zime, dok je klub „Verige“ ispoštovao proceduru i u toku su završni radovi.

Načelnik Uprave za vanredne situacije Novi Sad Boško Pilipović najavljuje mogućnost da neki od privremeno zatvorenih lokala nikada više ne prorade, ali i dodaje da vanredna kontrola te Uprave nije kaznena ekspedicija.

– Nijedan od sedam zatvorenih lokala nije dobio dozvolu za rad, jer ne ispunjavaju uslove. Ako vlasnici ovih sedam klubova i kafića ne zatvore vrata, inspektori će se vratiti sa policijom i zapečatiti ih. Oni neće moći da primaju goste dok ne ispune obavezne uslove, a uglavnom im nedostaju izlazi za slučaj opasnosti i evakuacioni putevi. Mi smo juče pregledali klub „Verige“ i ustanovili nepravilnosti i dali novi rok. Oni su skoro sve uradili od propisanog, ostala im je još jedna obaveza. Kada to završe, inspektori će ponovo izaći i proveriti stanje. Tek tada mogu da dobiju dozvolu – kaže Pilipović za Danas.

S druge strane, pivnica „Gusan“, čiji je jedan suvlasnik iz gradonačelnikovog okruženja, prestala je sa radom samo na nekoliko dana, a onda otvorena bez ispunjavanja uslova, kontrole i rešenja. Ova pivnica ima baštu i podrumski deo, koji nema drugi izlaz, a reporter Danas se uverio da goste služe u oba dela. S druge strane, pravni zastupnik „Gusana“ Predrag Bogavac kaže da su otklonili sve nedostatke.

– Radi samo bašta, ali smo uradili sve što je potrebno. Uostalom, ako se plašite nemojte dolaziti – rekao je Bogovac i izbegao odgovor na pitanje ima li „Gusan“ dozvolu za rad.

Istovremeno, kako se uverio reporter Danasa, kafić „Baroko“ radi, kao i klub „Drama“, koji se oglašavaju plakatima i na društvenim mrežama.

Bilans

Inspektori Uprave za vanredne situacije Novi Sad su tokom prethodnih 16 dana prekontrolisali 181 ugostiteljski objekat i napisali 161 rešenje. Pored sedam lokala čije je privremeno zatvaranje naloženo, podneto je 554 prijave, a 92 predmeta su predata sudiji za prekršaje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari