Ko je Aca Rošavi koji je predvodio aktiviste i simpatizere SNS-a na mitingu u Areni? 1Foto: Nova.rs

„Taj mladić je navijač Partizana. Oni su te večeri bili na dve strane. Moj sin je navijao za Zvezdu. Gledali su u kafiću utakmicu. Ništa nisu uradili. Taj mladić nikada nije gonjen ni za kakvu drogu ni za bilo šta. Nikada. Ni danas. Nikada. Gonjen je za tuče, dva puta, nikada pravosnažno osuđivan“, reči su predsednika Srbije Aleksandra Vučića kojima je pokušao da odbrani društvo svog sina Danila sredinom 2020. godine.

Aleksandar Vidojević, poznatiji pod nadimkom Aca Rošavi, upravo je bio „taj mladić“ koji je „gonjen za tuče, dva puta“, a koji je u više navrata viđen u društvu, mada bolje rečeno pratnji, predsednikovog sina.

Ipak, njegova zaduženja nisu se završavala samo na provođenju vremena sa Danilom Vučićem.

Protekle subote predvodio je aktiviste i simpatizere Srpske napredne stranke koji su prisustvovali konvenciji u beogradskoj Štark Areni.

Oštro oko fotoreportera zabeležilo ga je i u društvu generalnog sekretara Vlade Srbije Novaka Nedića, koji je i sam poznat po upitnim vezama sa osobama iz kriminalnog miljea.

Ko je Aca Rošavi koji je predvodio aktiviste i simpatizere SNS-a na mitingu u Areni? 2
Pristalice SNS simpatizeri dolaze na skup SNS u Stark Arenu, Srpska napredna stranka Foto: Nova.rs

Kada je reč o Vidojeviću, javnost je imala u više navrata priliku da čuje da se radi o čoveku koji je privođen nekoliko puta zbog nasilničkog ponašanja i nošenja oružja, a Belivuk ga je u svom svedočenju spominjao kao posrednika u komunikaciji sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

On je ispričao da se sa Vidojevićem prvi put sastao nakon što je izašao iz pritvora, u kom je bio zbog ubistva karatiste Vlastimira Miloševića – „ubistva na šinama“.

Kako je tvrdio Belivuk tada, Vidojević mu je rekao da ga je poslao „šef“, za koga se kasnije precizno izrazio i otkrio da je reč o predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, te da mu je naložio da treba da napravi navijačku grupu na Partizanovom jugu, da bi se navodno uspostavila vlast na tribinama.

„Vi znate da su navijači pokretačka snaga ove zemlje“, rekao je tada Belivuk.

Belivuk je rekao da je tada, navodno, bio u kontaktu sa predsednikom Izvršnog odbora SNS Darkom Glišićem, te da mu je upravo on rekao da će sa njima na vezi biti Vidojević i da je on čovek od poverenja.

Međutim, iako su se sa Vidojevićem viđali, u jednom trenutku posumnjali su da on ne prenosi „šefu“ onako kako mu je rečeno, već da pojedine „zasluge“ pripisuje sebi, istakao je Belivuk.

Zanimljivo je da miting SNS-a nije jedini njihov posao koji su zajedno, navodno, obavljali za vladajuću stranku.

Belivuk je ranije rekao i da je sa Vidojevićem sarađivao i na obezbeđivanju inauguracije predsednika Aleksandar Vučića 2017. godine tokom koje je napadnuto više novinara, medijskih radnika i aktivista.

Aca Rošavi dobro poznat policiji

Prema pojedinim navodima, u policiji ga znaju kao člana kavačkog klana, a poznate su i njegove veze sa ubijenim vođom navijača Aleksandrom Stankovićem – Saletom Mutavim.

U oktobru 2018. Vidojević je navodno demolirao klub „Komitet“ u beogradskoj Beton hali, ali i prebio nekoliko gostiju i radnika kluba, zbog čega je završio i na sudu.

Suđenje je odlagano više puta, a 11 optuženih je na sve moguće načine pokušavalo da odugovlači postupak, te da ga dovedu u stanje apsoluitne zastarelosti.

Pored činjenice da je bilo više svedoka i oštećenih, dešavanja su zabeležile i kamere. Na snimcima, koje je javnost imala prilike da vidi, moglo se uočiti kako se sporna grupa okuplja u blizini Beton hale, a zatim odlazi u lokal.

Tada su mediji pisali da se radilo o članovima navijačke grupe „Principi“, čije su vođe bile Veljko Belivuk i Marko Miljković, a okupljene je predvodio upravo Aca Rošavi, već tada poznat policiji kao osoba bliska sada prvooptuženom i drugooptuženom u predmetu pred Specijalnim sudom.

Zanimljivo je da su se među optuženima za demoliranje „Komiteta“ našli i Boris Karapandžić, jedan od optuženih u predmetu protiv Veljka Belivuka, ali i Miloš Hofman, jedan od nedavno uhapšene braće, a čiji je razgovor sa jednim od optuženih pušten na suđenju Belivukovoj grupi.

Niti je to bilo jedino demoliranje lokala, niti je grupa služila samo za podmirivanje potreba vladajuće partije. Još 2013. godine došlo je do incidenta kada je uništen kafić „Holivud“ na Karaburmi, koji je bio u vlasništvu jednog od vođa Partizanove navijačke grupe „Alkatraz“ Aleksandra Vavića.

U vezu sa ovim slučajem dovodi se ime Aleksandra Vidojevića.

Maskirana i naoružana grupa upala je u kafić, lomila i maltretirala suprugu Aleksandra Vavića, a nakon što je policija dobila dojavu šta se događa, volšebno su nestali.

Firma za obezbeđivanje bez dozvole za rad

Kako je KRIK pisao, Vidojević je u maju 2018. godine postao vlasnik firme „DBS-Security“, a u oktobru i njen direktor.

Ministarstvo unutrašnjih poslova nije izdalo dozvolu firmi Aleksandra Vidojevića da obavlja poslove obezbeđenja, saznao je 2019. godine KRIK.

Bitna informacija je i da su se u tom trenutku protiv njega vodila tri postupka – za razbojništvo, nasilničko ponašanje i nedozvoljeno držanje oružja.

Firma je registrovana isključivo za poslove obezbeđenja, međutim, po zakonu te poslove može da obavlja samo uz licencu, odnosno dozvolu MUP-a.

Da bi dobila dozvolu, firma mora da ispunjava uslove propisane zakonom – između ostalog da se protiv direktora i zaposlenih ne vodi krivični postupak.

Prema odgovoru koji je KRIK tada dobio od MUP-a, njegova firma nije posedovala ovu dozvolu, a čak je navedeno i da nije podnela zahtev za izdavanje licence.

Ipak, ni tada nije bilo poznato da li firma uopšte posluje, budući da na adresi na kojoj je registrovana nije bilo vidljivih oznaka da se tu nalaze kancelarije preduzeća, a računi su bili u blokadi još od prethodne godine.

Kako su pisali iz KRIK-a, firma je 2017. godine imala prihod od oko 60.000 evra i šestoro zaposlenih, a njena tadašnja vlasnica bila je devojka Vidojevićevog  bivšeg šefa – Aleksandra Stankovića.

Druženja sa Danilom Vučićem

Iako je, bar prema tvrdnjama Belivuka i medija, pojedinih institucija, Vidojević vrlo aktivan poslednjih deset godina, javnost je sa njegovim likom upoznata najpre zbog fotografija sa sinom predsednika Srbije Danilom Vučićem.

I bilo je prilika da se njihovi susreti zabeleže.

Zajedno su navijali na Svetskom prvenstvu u fudbalu, u ruskom gradu Samara, tokom utakmice na kojoj je Srbija igrala protiv Kostarike.

Takođe, viđeni su u istom društvu i tokom obležavanja Dana Republike Srpske 2020. godine, ali i tokom provoda u noćnom klubu.

Ipak, najupečatljivije je ostalo njihovo druženje tokom gledanja utakmice 2017. godine kada su napadnute novinarke KRIK-a jer su njihov skup u jednom kafiću na Cvetnom trgu uspele da ovekoveče fotografijom.

Ko je Aca Rošavi koji je predvodio aktiviste i simpatizere SNS-a na mitingu u Areni? 3
Danilo Vučić (treći sleva) i Aleksandar Vidojević (četvrti sleva) (foto: KRIK)

KRIK je tom prilikom objavio da je Vidojević član Skupštine Fudbalskog kluba Partizan kao predstavnik navijača.

Upravo je tu fotografiju komentarisao Vučić, navodeći da Vidojević nije osuđivan.

„Reč je o navijačima, nikakvi članovi kavačkog klana nisu. Sve su izmišljali i lagali“, tvrdio je Vučić.

I dok pojedinci godinama uspevaju da izbegnu pravdu, tako što se krivične prijave protiv njih po pravilu odbacuju, izriču im se male kazne i oslobađajuće presude, danas Vidojević, po svoj prilici, igra novu ulogu – koordinatora naprednjaka na stranačkim skupovima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari