Inspektor SBPOK-a ponovo negirao da je odavao informacije Belivukovoj grupi 1Foto: Amir Hamzagic/ATAImages

Božidar Stolić, nekadašnji inspektor Službe za borbu protiv organizovanog kriminala (SBPOK) MUP-a danas je negirao da je dostavljao poverljive policijske podatke grupi Veljka Belivuka.

Ponovljeni postupak protiv Stolića danas je ponovo počeo pred Posebnim odeljenjem Višeg suda u Beogradu nakon što je ukinuta osuđujuća presuda.

Pored Stolića, koji se tereti za kriminalno udruživanje i zloupotrebu službenog položaja, na optuženičkoj klupi nalazi se i Filip Golubović koji je optužen da je podstrekivao Stolića da mu odaje poverljive policijske podatke koje je on dalje slao neimenovanim članovima Belivukove grupe. Golubović je takođe negirao krivicu za krivična dela za koje je optužen.

Postupajući tužilac Javnog tužilaštva za organizovani krimnal Saša Ivanić je u uvodnom izlaganju izjavio da ostaje pri svim dokaznim predlozima, naglašavajući da je ključno pravno pitanje ovog postupka status Skaj prepiske.

Naime, jedan od ključnih dokaza u ovom predmetu je prepiska okrivljenih preko Skaj aplikacije gde se, prema navodima optužnice, vidi da su prosleđivani poverlivi podaci i fotografije.

Ovo pravno pitanje nadilazi ovaj sudski postupak, imajući u vidu da je Skaj aplikacija ključni dokaz u postupcima koji se vode protiv grupe Veljka Belivuka, Vračaraca, Darka Šarića…

Tužilac Ivanić je naglasio da se radi o ispravi koja je na zakonit način pribavljena iz Francuske kroz međunarodnu pravnu pomoć.

Advokati odbrane su iznosili argumente kako bi osporili zakonitost prepiske preuzete sa Skaj aplikacije.

Inspektor SBPOK-a ponovo negirao da je odavao informacije Belivukovoj grupi 2
Photo: Amir Hamzagic/ATAImages

Stolićev branilac Aleksandar Popović je naglasio da Skaj prepiska predstavlja obaveštajni podatak, koji nema karakter isprave.

– Ti podaci su dobijeni bez ikakvog zahteva suda od Evropola i Evrodžasta, a tek naknadno su isti ti podaci traženi od Francuske. Kako se došlo do tih podataka, ne da ne zna odbrana, već ne zna ni tužilaštvo, pa ni francuski istražni organi, kazao je Popović.

On je pozvao sud da izdvoji taj dokaz iz spisa, jer se ne zna kako je pribavljen.

Stolićev branilac Branislav Bogdanović je tražio da sud sasluša advokata Marka Savića.

Savić je po službenoj dužnosti zastupao Filipa Golubovića u trenutku kada ga je policija ispitivala. Golubović je pred policijom priznao krivično delo, ali je naknadno promenio iskaz.

Tvrdnja odbrane je da je Golubovićev iskaz pribavljen nezakonito, da su mu prekršena prava, ali i da mu je dostavljen branilac po službenoj dužnosti pod nejasnim okolnostima.

Naredni glavni pretres u ovom postupku zakazan je za 5. februar, a predsednik sudskog veća sudija Zoran Šešić je nagovestio mogućnost da će sud tada odlučiti o zahtevu da se iz spisa predmeta izuzme Skaj prepiska.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari