Počelo suđenje grupi Veljka Belivuka - po drugi put: Pročitani dispozitivi optužnica, okrivljeni se izjasnili o krivici 1Stefan Tomasevic/ATAImages

Čitanjem optužnice u Specijalnom sudu u Beogradu danas je nastavljeno suđenje grupi Veljka Belivuka nakon 11 nedelja pauze zbog promene predsedavajuće sudskog veća Vinke Berahe Nikićević koja je otišla u starosnu penziju, a na čije mesto je došla sudija Zorica Avramović.

Iako se u nedeljama tokom pauze spekulisalo da li će samo delovi biti ponovljeni, suđenje grupi danas je zvanično počelo – po drugi put.

Predsedavajuća sudija Zorica Avramović, nakon utvrđivanja prisutnih advokata, okrivljenih i okrivljenih saradnika, rekla je da suđenje počinje ispočetka.

Zbog toga su se svi okrivljeni ponovo izjašnjavali o ličnim podacima, kao i o braniocima.

Advokati dodeljeni po službenoj dužnosti su razrešeni tokom današnjeg ročišta, a zbog toga što okrivljeni imaju izabrane branioce, nakon čega su napustili sudnicu uz mahanje svojim dosadašnjim klijentima.

Tokom današnjeg pretresa, a na zahtev optuženih koji je izložio drugooptuženi Marko Miljković, postupajući tužilac Zoran Babić pročitao je dispozitive obe optužnice, odnosno tačke u kojima je navedeno za šta tužilaštvo tereti okrivljene.

Okrivljeni su se potom redom, jedan po jedan, izjašnjavali o krivici.

Većina optuženih negirala je svako krivično delo koje im se optužnicama stavlja na teret, dok su okrivljeni saradnici, koji su sa tužilaštvom ranije sklopili sporazum, u potpunosti priznali krivicu.

„Odbranu ću iznositi, a u ovoj fazi neću odgovarati na pitanja. To ne znači da to neću uraditi naknadno“, rekao je Belivuk.

Marko Miljković je rekao da nije izvršio nijedno krivično delo, a da na „pitanja neće odgovarati do nekog momenta“.

„Na pitanja suda ću da odgovaram, a na pitanja tužilaštva tek kad mi dostave nalaze obdukcije tih navodno nestalih“, rekao je on.

Okrivljeni saradnik Srđan Lalić rekao je da je kriv po svim tačkama optužnice koje su mu stavljene na teret i da će detaljno da iznese odbranu, što su rekli i Bojan Hrvatin i Nikola Spasojević.

Postupajući tužilac Saša Ivanić je potom imao uvodno izlaganje.

On je rekao, između ostalog, da su činjenice koje su predmet dokazivanja iznete u optužnicama, kao i tokom prethodnog suđenja.

„Izložili smo i pravna pitanja o kojima će se raspravljati. Okrivljeni saradnici će dati detaljan iskaz o svom učešću i učešću ostalih. Set dokaza su i isprave nabavljene putem međunarodne pravne pomoći od Republike Francuske (tzv. ‘Skaj’, prim.aut.). Četvrti set dokaza su iskazi okrivljeni“, rekao je tužilac i nabrojao koji dokazi će biti iskorišćeni kada je u pitanju svako ubistvo koje se grupi stavlja na teret.

On je istakao da su „Skaj“ prepiske zakonito pribavljene i da, kao takve, mogu da se koriste u sudskom postupku.

Kao dokazi biće korišćeni i video snimci sa nadzornih kamera, podaci sa baznih stancica telefonskih operatera, fotografije i razmenjene glasovne i tekstualne poruke.

U uvodnom izlaganju Ivanić je još jednom detaljno ispričao na koji način je izvršeno svako od sedam ubistava koje se grupi stavlja na teret, ali i objasnio na koji način će biti korišćeni pribavljeni dokazi.

„Osim iskaza okrivljenih saradnika, za Tužilaštvo su značajni kao dokazi brojni biološki tragovi pronađeni u kući u Ritopeku, kao i skrivenoj prostoriji koja se tamo nalazila, a koji pripadaju kako ubijenima, tako i okrivljenima“, istakao je Ivanić.

Na današnji pretres nisu došli okrivljeni koji se brane sa slobode Aleksa Stošić i Boris Karapandžić.

Kako je rečeno, Stošić je izostao zbog operacije proširenih vena, a Karapandžić zbog operacije tetive zbog koje nosi gips.

Postupak je u odnosu na njih dvojicu razdvojen.

Nastavak suđenja zakazan je za sutra u 14 i 30 časova.

Belivuku i njegovoj grupi se na teret stavlja sedam ubistava, trgovina drogom, nezakonito držanje i nošenje oružja, otmice i silovanje.

Sud je u junu 2022. godine potvrdio novu optužnicu, drugu po redu, kojom se terete za ubistvo Nikole Mitića u avgustu 2020. godine i Gorana Mihajlovića u aprilu 2019. godine.

U okviru prve optužnice na teret im se stavljaju ubistva Milana Ljepoje, Aleksandra Gligorijevića Pukija, Gorana Veličkovića Goksija, Zdravka Radojevića i Lazara Vukićevića.

Pripadnici grupe uhapšeni su 4. februara 2021. godine, a do podizanja prve optužnice, za pet ubistava i druga krivična dela, došlo je već 30 jula iste godine. U septembru, optužnica je potvrđena.

Ipak, već u aprilu 2022. godine podignuta je još jedna optužnica, za još dva ubistva, a koja je potvrđena 2. juna.

Početak suđenja Belivuku obeležili su problemi, odnosno teškoće u pronalaženju sudije koji bi vodio ovaj slučaj.

Predmet je prvobitno dodeljen sudiji Zorani Trajković, ali se ona žalila na ovu odluku. Tvrdila je da nije trebalo da ona dobije taj predmet, te da joj je dodeljen mimo procedure i preko reda.

Pošto joj je žalba odbijena, ona je otišla na višemesečno bolovanje. Tek nakon toga slučaj je dat sudiji Beraha Nikićević. Već tada se znalo da će ona za manje od dve godine od početka suđenja otići u penziju.

Nakon brojnih odlaganja, usled čekanja da dođe do potvrđivanja druge optužnice, prvo pripremno ročište održano je 13. juna 2022. godine.

Suđenje grupi Veljka Belivuka, prvi put, počelo je 17. oktobra 2022. godine.

Do sada su se optuženi izjasnili o krivici, okrivljeni saradnici, koji su se nagodili sa tužilaštvom da za manju kaznu zatvora govore o svojim saznanja o krivičnim delima za koja se grupa tereti, a oni su dali iscrpne iskaze, odgovarali na pitanja suda, tužilaštva, odbrane, kao i pripadnika grupe.

Ispitani su i svedoci, sudski veštaci, a prikazan je i veliki broj dokaza u vidu zapisnika, fotografija i audio snimaka presretnutih razgovora.

U više navrata suđenje je bilo zatvoreno za javnost i to kada bi svedočio I.S, mladić za kog se veruje da je jedina preživela žrtva grupe.

Na suđenju, koje je održano 14. februara, sud je doneo odluku da su materijali, odnosno poruke, glasovne poruke, fotografije i snimci dobijeni sa kriptovane aplikacije „Skaj“, koju su članovi grupe navodno koristili za međusobnu komunikaciju i dogovore, usvojeni kao dokaz, a većina istih prikazana je na poslednjim pretresima.

Od 30 pripadnika grupe, njih 12 je pušteno iz pritvora i trenutno se brane sa slobode, uz određene zabrane – napuštanje boravišta, napuštanje teritorije grada ili države ili uz meru boravak u kućnom pritvoru.

Tokom poslednjeg pretresa, sudija Vinka Beraha Nikićević pritvor je ukinula i Aleksi Stošiću i Nemanji Lakićeviću. Ipak, Apelacioni sud osporio je ovu odluku i vratio je na ponovno odlučivanje, nakon čega je Viši sud u Beogradu doneo odluku da se Stošić i Lakićević vrate u pritvor.

Nakon uloženih žalbi, Apelacioni sud ukinuo je tu odluku.

Stošić je pušten da se brani sa slobode, dok je Lakićeviću određena mera kućnog pritvora uz elektronski nadzor, odnosno nanogicu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari