Zlatibor LoncarYlatibor Lončar Foto: FoNet/ Aleksandar Barda

Moramo da sjedinimo privatno i državno zdravstvo, da smo imali bolju povezanost privatnog i državnog sektora imali bismo i bolji rezultat, rekao je danas ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

On je, nakon predstavljanja rezultata istraživanja Američke privredne komore o poslovnoj klimi u Srbiji u kom je 70 odsto članova reklo da ima prostora za unapređenje privatnog i javnog zdravstvenog sektora, rekao da je to primio k znanju.

“Moramo da imamo to da kada dođete u privatnu ili državnu zdravstvenu ustanovu da taj lekar ima svu vašu dokumentaciju, da se tu više ne gubi vreme. Na tome ćemo da radimo, kao i na tome da se sve što je moguće stavi u elektronsku formu, ali i da pokušamo da ljudima objasnimo koliko je zdravstvo skupo, jer građani nemaju predstavu da su to hiljade evra dnevno za dan u bolnici, nemaju predstavu koliko država izdvaja za sve to”, istakao je Lončar.

On je rekao kako su tokom pandemije shvatili koliko malo znamo o koroni, i da su zdravstveni sistem postavili da bude fleksibilan, da je u tome bio ključ.

Lončar se zahvalio svim zdravstvenim radnicima i podsetio da je tokom pandemije kroz kovid ambulante prošlo 1,3 miliona ljudi pozitivnih na koronu, da je više od 30 odsto zaraženih bilo u bolnici, a da je retko koja zemlja prešla 14 odsto onih koji idu na bolničko lečenje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari