Loznica: Najveći broj tužbi građana zbog ujeda pasa lutalica 1

U toku prošle godine Javno pravobranilaštvo u Loznici imalo je 1.974 predmeta od kojih je rešeno 1.526, pišu Lozničke Novosti.

Kako se navodi u Izveštaju o prošlogodišnjem radu ovog gradskog organa, lane je broj predmeta povećan za 530 u odnosu na prethodnu godinu, zbog mnogo većeg broja izvršnih predmeta koji se odnose na prinudnu naplatu komunalnih usluga kao i predmeta u oblasti preventive.

Gradsko pravobranilaštvo je pred sudovima zastupalo Grad u 82 parnična predmeta od čega je u njih deset Loznica bila tužilac, a tuženi u 72.

“Najveći broj tužbi građana protiv Grada, podneto je za naknadu štete zbog ujeda pasa lutalica. Međutim, poslednjih godina imamo smanjenje predmeta u kojima je Grad tužen i povećanje predmeta koji svoj epilog dobijaju u mirnom postupku, tamo gde je to moguće. Na ovaj način izbegavaju se sudski troškovi, što smanjuje izdvajanja iz budžeta za ove namene“, kaže gradski pravobranilac Slavoljub Petković.

Za nadoknadu materijalne štete koju su načinili psi lutalice zaključeno je 50 poravnanja, prosečan iznos koji je po ovom iznosu isplaćen je 11.345 dinara.

Po oba vida štete Grad treba da isplati ukupno 9,7 miliona dinara, što je isto kao i prethodne godine.

Kako se navodi u izveštaju, u prošloj godini Gradsko pravobranilaštvo je kao punomoćnik zastupalo grad u 293 predmeta, najveći broj njih odnosio se na parnice u kojima je tužilac JP “Loznica razvoj”.

U njima se raspravljalo o osnovanosti i visini osporenog potraživanja u izvršnim postupcima po osnovu pruženih komunalnih usluga od strane ovog preduzeća.

Petković naglašava da se 90 odsto predmeta završava u korist javnog preduzeća.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari