LSV: Promena naziva grada Zrenjanin neprimerena

Ostavite komentar


  1. Ovaj Kostreš piše neka bezvezna saopštenja, a ispod časti mu je da se pojavi u skupštini grada – nijednom čovek nije kročio od 2012. godine, a uredno dobija platu. sramota…

  2. Promena imena grada Zrenjanin moze i mora u Veliki Beckerek ili Grosse Beckerek ili Nagy Beckerek!

  3. Niko ne spori antifažizam Žarka Zrenjanina , niko ne želi reviziju istorije . Jedsnotavno radi se o ispraljanju istorjske nepravde i poništavanju jedne odluke koju je donela nedemokratska skupština . Bitno je istać da je Kralj Petar I Karadjorđevoć dao veliki doprinos u borbi za slobodu Srbije i svih naroda koji žive u današnjoj Srbiji . Ličnost kao što je Kralj Petar I Karađorđević zaslužuje da jedan grad u Srbiji dobije ime po njemu ,a ne postoji ništa logičnije nego da se gradu koji je nosio njegovo ime to ime vrati.

  4. Mi treba da negujemo našu kulturnu baštinu i da održavamo upravo taj stri duh i veličinu grada.
    Kralj Petar je vodio 4 oslobodilačka rata, a Žarko Zrenjanin je bio lokalni član partije. Naravno da treba vratiti staro i pravo ime grada, kao što su i drugi uostalom uradili.

  5. Pre nekoliko godina sam napisao komentar da je naziv grada, Zrenjanin lep i zanimljiv, baš kao i grad. Preko trideset godina sam živeo u ulici Žarka Zrenjanina u Pančevu i nikad nisam smatrao da je naziv ulice bezvezan, štaviše. I nikada me nije asociralo na konkretnog čoveka jer nije poenta u imenu i prezimenu komuniste, kralja, cara, astronauta – osim, ako nisu uvredljivi – već u prezimenu koje je, kako kaže Kostreš, deo identiteta grada. Ne znam kakvi su i koji koreni reči – u ovom slučaju i prezimena, Zrenjanin – ali je reč zanimljiva i nadrasla je konkretnog čoveka. Gde god se kaže Zrenjanin, misli se isključivo na grad, ne na Žarka. Ja, eto, znam zbog ulice, ali sam uveren da 90 % ljudi, ne zna. I da zna, ne menja.

  6. Pa dobro, ako ćemo se vraćati na početak, vratimo izvorno ime – Beckerek….samo razmislite kuda to vodi…Karlovac, Karlobag, Ogulin – davna prošlost, hajdemo malo ničim izazvani i po vojvodini.

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 4, 5. i 6. maj 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Ana Ćurčin, muzičarka

Danas predstavlja pokušaj objektivnosti i relavantnosti prema nekakvoj istini koja bi trebalo da bude jedna vodilja kada je žurnalistika u pitanju.