LSV: Striktna i neselektivna kontrola svinja sprečiće kugu 1Foto: Shutterstock/Predrague

Ključna mera u suzbijanju afričke kuge svinja, kako se zaraza ne bi ponoviao, jeste izuzetno striktna i neselektivna kontrola.

Zahtevamo hitno i odlučno pojačanje kontrole žive stoke, poručila je Liga socijaldemokrata Vojvodine – Vojvođani,

„Potrebno je pooštriti mere, posebno u slučajevima kada prilikom transporta svinja odgovorno lice nema adekvatnu papirologiju. Takođe, neophodno je svako neprijavljivanje obeležavanja svinja adekvatno kazniti. Država bi trebala doneti odluku o zabrani povrata štete onima koji nisu odgovorno postupali, jer neodgovorno ponašanje ugrožava ne samo poljoprivrednike, već i celokupno stanovništvo“, smatra Saša Šućurović, predsednik poslaničke grupe Liga socijaldemokrata Vojvodine-Vojvođani u Skupštini AP Vojvodine

On naglašava da problem svinjske kuge nije samo pitanje stočara, već je pitanje sigurnosti hrane.

„To je pitanje zdravlja građana i opstanka ruralnih područja. Ako vlast ne preduzme hitne i odlučne a sistemske mere, posledice će biti katastrofalne za celokupnu državu“, kaže Šućurović.

Kako navodi, afrička svinjska kuga, pored nemerljivih posledica koje trpi ceo stočni fond, još jednom je ogolila potpunu nesposobnost države da se izbori s elementarnim problemima koji već decenijama muče naše poljoprivrednike.

„Svedoci smo višegodišnjeg nekontrolisanog ponašanja trgovaca i nakupaca, koje ne jenjava ni u ovom trenutku. Trenutni nekontrolisani uvoz lekova i lečenje životinja na sopstvenu ruku, bez veterinarskog nadzora, dodatno dolivaju ulje na vatru i dovode do ekspanzije bolesti. Veterinari, njihova stručnost i znanje su nam neophodni u ovom trenutku i svako odstupanje od njihovih saveta i uputa nikako ne može smiriti celokupnu situaciju“, porčio je ispred LSV – Vojvođani Saša Šućurović.

Više vesti iz ovog grada čitajte na sledećem linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari