Uprkos dobrim partijama u Istanbulu na poslednjem pripremnom turniru uoči Evropskog prvenstva (od 4. do 22. septembra), selektor Dušan Ivković nije mogao bezbrižno da spava. Povrede Vladimira Lučića i Miloša Teodosića prava su noćna mora za iskusnog stratega, s obzirom na to da su obojica trebali da budu nosioci igre na kontinentalnom šampionatu.

Doktori reprezentacije najkasnije do nedelje moraće da daju definitivnu ocenu njihovog zdravstvenog stanja, međutim čak i ukoliko bi Lučić i Teodosić dobili odobrenje, veliko je pitanje u kakvoj bi formi bili na samom Evropskom prvenstvu. Reprezentativci Srbije 2. avgusta kreću na put i do tada sve dileme u vezi sa konačnim sastavom moraju biti rešene.

Ocenu doktora iz prikrajka osluškuju Nemanja Krstić i Vladimir Štimac, koji su trenutno poslednje dve opcije prekaljenog stratega. Ukoliko Lučić ili Teodosić budu bili sposobni za pristojne napore u Sloveniji može se očekivati da Štimac dobije prednost u odnosu na Krstića. Ivković uglavnom vodi trojicu klasičnih centara na velika takmičenja. Kapiten Krstić i Katić rezervisali su mesta u avionu, Gagić je premešten na mesto krilnog centra, tako da bi Štimac u rotaciji mogao da dobije nekih pet minuta na parketu.

Utisak je da je Teodosić u ovom trenutku u odnosu na Lučića mnogo bliži odlasku u Sloveniju. Miloš već izvesno vreme trenira sa ekipom, doduše ne maksimalnim intezitetom, ali bi s obzirom na iskustvo i znanje njegova uloga od nekih 15 minuta na parketu bila dragocena, pogotovo u neizvesnim završnicama i situacijama kada u igri dva na dva sa Krstićem treba pronaći sigurna rešenja. Marković je odličan defanzivac na mestu pleja, solidne prodornosti, ali i krajnje prosečnog šuta. Micić je veliki talenat, rođeni kreativac, međutim nedovoljno iskusan i prekaljen za tako značajno takmičenje. Upravo iz tih razloga prisustvo Teodosića biće od neprocenjivog značaja za srpsku selekciju.

Na startu sa Litvanijom

Ekipa Dušana Ivkovića će na EP u Sloveniji prvu utakmicu odigrati protiv Litvanije 4. septembra od 21.00, a zatim je u B grupi u Jesenicama očekuju dueli sa Bosnom i Hercegovinom (5. septembar, 17.45), Makedonijom (6. septembar, 21.00), Letonijom (8. septembar, 17.45) i Crnom Gorom (9. septembar, 21.00).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari