Magazin Atlantik: Dodik glavni zagovarač rasturanja BiH 1Foto: Screenshot/Theatlantic.com

Mali broj nacionalnih lidera bi svoju zemlju nazvao nemogućom državom, još manji broj bi se aktivno zalagao da se ona raspadne, gotovo niko ne bi rizikovao mirovni sporazum da to učini, a onda je došao bosanski Milorad Dodik, piše američki magazin Atlantik.

Atlantik podseća da je Dodika, Madlen Olbrajt, nekadašnji državni sekretar SAD, nazvala „daškom svežeg zraka“, a sada predstavlja glavnog zagovarača rasturanja BiH.

„Ja sam Srbin, Bosna je samo mesto gde radim“, rekao je Dodik samo dan nakon što je inauguirisan kao član Predsedništva BiH, navodi list.

Autor teksta dodaje da je Dodik javno rekao da na svojim putovanjima ne namerava da koristi pasoš BiH.

„Mali broj nacionalnih lidera bi svoju zemlju nazvao nemogućom državom. Još manji broj njih bi se aktivno zalagao da se ona raspadne. Gotovo niko ne bi rizikovao desetogodišnji mirovni sporazum da to učini. A onda je došao bosanski Milorad Dodik“, piše američki magazin.

„Atlantik“ napominje da je Dodik u proteklih osam godina vodio Republiku Srpsku, koju mnogi povezuju sa Srbijom.

„Dodik vidi Republiku Srpsku kao državu u čekanju, s tim što se treba znati da Dejtonski sporazum jasno zabranjuje bilo kakvu secesiju“, ističe autor.

Magazin navodi i najnovije incidente Dodika, kada je u zgradu Predsedništva BiH doneo zastavu entiteta RS, ali i napuštanja sednica kada zastave nije bilo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari