Magdalena Anderson: Premijerka na sedam sati 1Foto: EPA-EFE/ ERIK SIMANDER SWEDEN OUT

Magdalena Anderson izabrana je za prvu premijerku Švedske, a na toj poziciji bila je kraće nego bilo kod od njenih prethodnika – svega sedam i po sati.

Ova ekonomistkinja, bivša ministarka ekonomije i plivačica je početkom novembra došla na čelo Socijaldemokratske partije, a u sredu je postala premijerka nakon što je je u parlamentu izglasana tesnom većinom.

Ipak, svega nekoliko sati nakon izbora, dala je ostavku i tako postigla raritet na dva osnova, postavši prva Švedska premijerka, ali i osoba koja se na tom položaju najkraće zadržala.

Do ovoga je došlo jer parlament nije podržao vladin predlog budžeta, a koalicioni partner Zeleni napustio je manjinsku vladu.

„Reč je o poštovanju, ali takođe ne želim da vodim vladu čiji legitimitet može da se dovede u pitanje“, rekla je Anderson na konferenciji za novinare.

Takođe je obavestila predsednika parlamenta Anderasa Norlena da je i dalje zainteresovana da vodi jednopartijsku socijaldemokratsku vladu.

Eva Magdalena Anderson, poreklom iz univerzitetskog grada Upsale, magistarka je ekonomije sa bogatim obrazovanjem i radnim iskustvom, a u mladosti se bavila plivanjem, u čemu je bila vrlo uspešna – ponela je titulu juniorske šampionke.

Pridružila se Socijaldemokratskoj omladinskoj ligi već tokom prve godine srednje škole. U svojoj karijeri radila je kao politička savetnica premijera Gorana Persona, državna sekretarka u Ministarstvu finansija, politička savetnica opozicione liderke Mone Salin, ali je 2014. godine imenovana za ministarku finansija, a na toj poziciji ostala je i nakon izbora 2018. godine.

Članovi Međunarodnog monetarnog i finansijskog komiteta odabrali su 2020. godine Anderson da bude predsedavajući Komiteta u periodu od tri godine.

Na taj način je postala je prva Evropljanka u toj ulozi posle više od decenije, kao i prva žena na toj funkciji.

Čini se da Anderson voli da bude prva. Osim najboljih ocena u školi i prve žene koja je bila predsedavajuća Komiteta, ona je, ma koliko se tu zadržala, bila prva žena na čelu švedske vlade otkako je uvedeno opšte pravo glasa 1921. godine, a Švedska je do ovog trenutka bila jedina nordijska država koja nikada nije imala ženu za premijera.

Pored velikih ciljeva i ostvarenja u karijeri, Anderson je velika avanturistkinja, iako se to možda ne bi reklo na prvi pogled.

Sa suprugom Ričardom provodi vreme na otvorenom – često pešače, planinare i idu na vožnju kajakom. Majka je dvoje dece.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari