Majdanpek: Međunarodna akcija pojačane kontrole saobraćaja od 5. do 11. decembra 1Foto: A. Milošević

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave saobraćajne policije, od 5. do 11. decembra ove godine, sprovodiće međunarodnu akciju pojačane kontrole saobraćaja koja će biti usmerena na otkrivanje prekršaja upravlјanja vozilom pod dejstvom alkohola i psihoaktivnih supstanci, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije.

U saopštenju se navodi da se akcija istovremeno sprovodi u 30 evropskih zemalјa koje su članice organizacije ROADPOL (mreža saobraćajnih policija Evrope).

Tokom ove akcije, od 5. do 11. decembra, saobraćajna policija u Srbiji svakodnevno će angažovati sve raspoložive alkometarske uređaje, kao i uređaje za kontrolu prisustva psihoaktivnih supstanci u organizmu.

Prema podacima nadležnih, zbog upravlјanja vozilom pod dejstvom alkohola iz saobraćaja je od početka 2022. godine isklјučeno 57.100 vozača, što je za 11.000 više u odnosu na prošlu godinu, a čak 10.580 vozača zadržano je na trežnjenju u službenim prostorijama jer su upravlјali vozilom sa više od 1,20 promila alkohola u organizmu.

U istom periodu, u službenim prostorijama zadržano je i 2.330 vozača koji su upravlјali vozilom pod dejstvom psihoaktivnih supstanci, što je za 1.000 više u odnosu na isti period prošle godine, navodi se u saopštenju MUP-a.

Ministarstvo unutrašnjih poslova, povodom predstojećih slava i praznika, apeluje na sve građane da poštuju saobraćajne propise i da odgovornim ponašanjem doprinesu očuvanju bezbednosti saobraćaja na putevima.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.