Majdanpek: Tenzije na Starici ne prestaju 1Foto: Vladimir Božić

Na Starici nema mehanizacije rudarske kompanije koja je većinski vlasnik Rudnika bakra Majdanpek, ali su na Starici pripadnici FTO, kao i aktivisti koji tri meseca štite planinu od miniranja.

Uz aktiviste koji danonoćno borave u kampu, i danas je na Starici bila i odbornica Skupštine opštine Majdanpek, Irena Barbulović koja je razgovarala sa pripadnicima FTO.

-Danas su nam predstavnici FTO rekli da ne smemo da pređemo zamišljenu liniju i da je to naredilo ministarstvo rudarstva. Među obezbeđenjem ima starijih ljudi koji su korektni, ali je većina bahatih. Bilo je danas vrlo potresno , moram da priznam da sam se u više navrata i uplašila videvši štangle i svu onu opremu koju nose pripadnici obezbeđenja. Dodatno plaši činjenica da je momak pod fantomkom priznao da je plaćen od strane Minisatartva rudarstva – rekla je za Danas Irena Barbulović.

Na naše pitanje hoće li u ponedeljak, 12. septembra na svečanu sednicu Skupštine opštine Majdanpek povodom Dana opštine, kratko je odgovorila: „Nama je Skupština na Starici“.

U nekoliko navrata su u nedelju, kao i dan, dva pre toga, aktivisti su uživo „išli“ sa Starice i snimke razgovora sa pripadnicima obezbeđenja i aktuelnim dešavanjima postavljali su na društvene mreže.

-Oni su i dalje na stanovištu da ne smemo da silazimo dole jer oni brane ne znam šta i pitali su me šta mi tu ovde branimo, neko kamenje. Pokušao sam da im objasnim da ono što oni nazivaju kamenjem nama znači život, ali vrlo brzo sam odustao od toga jer apsolutno ne vredi da trošimo energiju. Oni kako kažu samo rade svoj posao , a fantomke nose zbog medija, kamera bar su tako rekli – kazao je odbornik i aktivista koji je od prvog dana u kampu na Starici, Vladimir Božić, prenoseći na snimku jedan od današnjih razgovora sa obezbeđenjem.

-Na Starici nema mašina, mehanizacija je pomerena i Ziđin više nema nikakih izgovora da tvrdi da su im ugrožene te mašine kako su objavili u saopštenjima. Sa prvim mrakom i obezbeđenje je napustilo Staricu.

Nas aktivista ima dosta večeras u kampu i tu smo da odbranimo Staricu – rekao nam je večeras Mladen Vladić.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari