Majdanpek: Za podršku porodicama sa decom u opštinskom budžetu 52 miliona dinara 1Majdanpek/Foto: J. B. K.

Lokalna samouprava je za isplatu naknada po osnovu Odluke o finansijskoj podršci porodicama sa decom opštinskim budžetom za 2023. godinu predvidela nešto više od 52 miliona dinara. Polovina planiranih budžetskih sredstava namenjena je za podršku rađanju i roditeljstvu, a druga polovina za naknade obuhvaćene budžetskom stavkom porodica i deca.

Prirodni priraštaj u opštini Majdanpek je u opadanju i prema podacima objavljenim u Lokalnom akcionom planu zapošljavanja za period od 2023. do 2025. godine stopa prirodnog priraštaja u 2021. godini iznosi -16.

Od 2016. do 2022. godine, prema statističkim podacima, više se nego prepolovio broj beba rođenih u majdanpečkom porodilištu.

Statistika kaže da je 2017. godine bilo rođeno 126 beba, tri godine kasnije, 2020. u majdanpečkom porodilištu na svet su došla 92 novorođenčeta, a prošle godine rođeno je svega 46 beba.

U cilju poboljšanja demografske slike i u majdnapčekoj opštini se primenjuju mere populacione politike i za isplatu naknada po osnovu Odluke o finansijskoj podršci porodicama sa decom opštinskim budžetom za 2023. godinu predvidela nešto više od 52 miliona dinara.

Za podršku rađanju i roditeljstvu opštinskim budžetom planirano je 26 miliona, dok je 26,5 miliona dinara opredeljeno za naknade kroz stavku porodica i deca.

Prema odluci o finansijskoj podršci porodicama sa decom koja se primenjuje od 1. janura ove godine, osim jednokratne pomoći za svako novorođeno dete, opština Majdanpek isplaćuje i mesečni roditeljski dodatak i posebnu finansijsku pomoć nezaposlenim majkama.

Roditelji svakog novoređenog deteta mogu da računaju na jednokratnu pomoć od deset hiljada dinara.

Pravo na mesečni roditeljski dodatak imaju porodice sa više dece, pri čemu se iznos procentualno umanjuje u zavisnosti od broja dece.

Prema odluci Opštinskog veća, mesečni roditeljski dodatak za treće dete je šest hiljada dinara, za četvrto 2.400, za peto 1.800, a za svako naredno dete 1.200 dinara.

Mesečni roditeljski dodatak porodica ostvaruje sve do navršenih 18 godina života deteta.

Odlukom o finansijskoj podršci porodicama sa decom predviđena je i posebna finansijska pomoć za nezaposlene majke koje će do navršene prve godine deteta primati po šest hiljada dinara mesečno.

Nezaposlena majka četvoro i više dece, ima pravo na mesečnu naknadu od 25 hiljada dinara sve dok je četvoro njih maloletno.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari