– Papa Franja je priznao drugo čudo koje se pripisuje Majci Terezi, čime je prokrčio put za proglašenje časne sestre svetom sledeće godine.Kako je saopštio Vatikan, čudom je obuhvaćeno i izlečenje Brazilca 2008, koji je imao nekoliko tumora na mozgu.

Majka Tereza je umrla 1997, a proglašena je blaženom 2003, što je u Rimokatoličkoj crkvi prvi korak ka kanonizaciji, odnosno ka proglašenju nekoga za sveca. Dobitnica je Nobelove nagrade za rad sa siromašnima u predgrađima Kalkute. Očekuje se da bude kanonizovana u septembru sledeće godine.

Sestra Kristi, portparolka reda Misionarke milosrđa koji je osnovalaMajka Tereza 1950, izjavila je da su oduševljeni vešću. „Očito smo svi u Misionarkama milosrđa izuzetno srećni. Ali još uvek nemamo planove da ovo proslavimo“, rekla je.

Da bi Rimokatolička crkva izvršila beatifikaciju nekoga, potrebno je da se tom nekom pripiše najmanje jedno čudo, a da bi neko bio proglašen za sveca neophodan je dokaz za najmanje dva čuda. Majka Tereza je beatifikovana 2003, pošto je tadašnji papa Jovan Pavle II priznao čudo koje joj se pripisuje. On je tada presudio da je Indijka koja je bolovala od abdominalnog tumora izlečena zahvaljujući natprirodnim moćima pokojne Majke Tereze. Njegovu tvrdnju su, međutim, osporili indijski racionalisti.

Drugo čudo se vezuje za Brazilca, čiji identitet nije obelodanjen da bi se zadržala diskrecija u istrazi, saopštila je Katolička novinska agencija. Kako se navodi, on je neočekivano izlečen od tumora na mozgu 2008. nakon što se njegov sveštenik molio Bogu za intervenciju Majke Tereze.

Kritičari su optuživali Majku Terezu za propagiranje konzervativnog katolicizma, za mešanje s diktatorima od kojih je navodno dobijala finansije za svoje milosrđe. Njene pristalice, s druge strane, tvrde da nije važno odakle novac dolazi dok god se on koristi da bi se pomoglo siromašnima.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari