“Majku danima nisam mogao da sahranim”: Muke meštana Gornjana kod Bora koji nemaju put 1Foto: M.S. / Danas

Meštani Gornjana, sela koje se nalazi na 26 kilometara od Bora, decenijama muče muku sa lošim putevima. Koliko je ovom kraju potreban put svedoči priča Javora Krstića, kome je pre par godina preminula majka, ali nisu mogli da je sahrane nekoliko dana.

Koliko je važno uređenje ovog putnog pravca najbolje opisuje događaj od pre par godina kada je Javoru Krstiću preminula majka, ali zbog smetova i lošeg puta, nisu mogli da je sahrane nekoliko dana.

“Bio je veliki sneg. Došao sam u kući gde je živela moja majka. Video sam da je preminula. Zvao sam da kažem da je preminula, ali nadležne službe zbog visine snega i lošeg stanja puta, nisu mogli da dođu do njene kuće. Tako je telo moje pokojne majke stajalo kući četiri dana pošto niko nije mogao da se probije do nje da je sahranimo”, slikovito govori Javor.

“Majku danima nisam mogao da sahranim”: Muke meštana Gornjana kod Bora koji nemaju put 2
Foto: M.S. / Danas

Meštani Gornjana tvrde da vlasti u Boru dugi niz godina obećava sređivanje i asfaltiranje puta koji prolazi kroz njihovo selo. Kako oni ističu, to je prečica do Majdanpeka, ali nakon izbora ostalo je samo obećanja, pošto je put u katastrofalnom stanju.

“Godinama su obećavali srediće se put, asfaltiraće se, i do sada pet puta je već obećano, ali ništa nije urađeno, osim što je bačena rizla i to ove godine samo tri kamiona”, ističe sagovornik Danasa, Ivica Vojinović.

“Majku danima nisam mogao da sahranim”: Muke meštana Gornjana kod Bora koji nemaju put 3
Foto: M.S. / Danas

On dodajeda je deo puta sređen i asfaltiran, ali da je širina puta samo 2,70 metara što je daleko ispod standarda za puteve.

Bojan Vojinović iz sela Gornjane, kaže da, osim problema sa putem, meštani muku muče sa vodom i strujom.

– Kada dune malo jači vetar ili padne jača kiše mi ostajemo svi bez struje. Takođe, nemamo vodovod, nego se vodom snabdevamo iz izvora. Vlast je pred izbore obećala i sređivanje vodovoda, čak je i projekat navodno započet, ali nas niko više nije kontaktirao”, objašnjava Vojinović.

Prema rečima Dejana Lazara, potpredsednika “Glasno za omladinu” iz Bora, ovako bahato ophođenje nadležnih prema meštanima nije samo u reojnu “Velika Kulma”, već i u drugim zaseocima sela Gornjana.

“Majku danima nisam mogao da sahranim”: Muke meštana Gornjana kod Bora koji nemaju put 4
Foto: M.S. / Danas

“U zaseoku “Dupa Kršija” imamo primer da je rizla za nasipanje puta dopremljena, a nije rasuta po putu, a kako u tom predelu žive uglavnom stariji ljudi, nema ko to da odradi. Sumnjamo da je to kazna zato što je ovo selo jedno od retkih u Srbiji koje je glasalo za opoziciju na prethodnim izborima”, ističe on.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari