Raste broj zaraženih: Poslednji podaci Batuta o malim boginjama 1foto (BETAPHOTO/DRAGAN GOJIĆ)

Ukupno su registrovana 32 slučaja morbila zaključno sa 6.3.2024. godine. Na teritoriji grada Beograda, u okviru epidemije prijavljene 22.2.2024. godine, registrovano je 27 slučajeva morbila, od kojih su 23 potvrđena u Referentnoj laboratoriji Instituta za virusologiju, vakcine i serume „Torlak“, a četiri obolele osobe su porodični kontakti laboratorijski potvrđenog slučaja, poslednji su podaci Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“.

„Među obolelima je sedmoro dece, uzrasta od jedne do pet godina, od kojih je šestoro bilo nevakcinisano, a jedno je primilo jednu dozu vakcine sa komponentom protiv morbila, deset nevakcinisanih osoba, uzrasta od 8 do 25 godina, jedna potpuno vakcinisana osoba uzrasta 16 godina, kao i devet osoba starijih od 35 godina nepoznatog vakcinalnog statusa. Komplikacija u vidu upale pluća bila je prisutna kod troje obolelih“, navode u Batutu.

Prema istim informacijama, 13.2.2024. godine potvrđene su male boginje u Referentnoj laboratoriji „Torlak“, kod osobe sa teritorije Novog Sada, uzrasta 46 godina, koja je nepotpuno vakcinisana jednom dozom vakcine.

„Jedan slučaj malih boginja potvrđen je 20.2.2024. godine kod deteta sa teritorije Sremskog okruga (Stara Pazova), koje je u drugoj godini života i nije vakcinisano. Dana 25.2.2024. godine potvrđen je slučaj malih boginja kod nevakcinisanog deteta sa teritorije Severnobanatskog okruga, uzrasta 13 meseci, dok je 29.2.2024. godine potvrđen slučaj malih boginja kod osobe uzrasta 41 godinu sa teritorije Bora, koja je nepotpuno vakcinisana jednom dozom vakcine koja sadrži komponentu protiv morbila“, ističu u Batutu.

Dodaju da je 4. marta potvrđen slučaj malih boginja kod osobe uzrasta 36 godina sa teritorije Valjeva, nepoznatog vakcinalnog statusa, kod koje je došlo do komplikacije u vidu upale pluća.

„Od 7.2.2024. godine na snazi su pooštrene mere epidemiološkog nadzora nad malim boginjama na teritoriji Republike Srbije u skladu sa Planom aktivnosti za odstranjivanje ove bolesti u zemlji (prijava sumnje, laboratorijska dijagnostika, izolacija i lečenje obolelih, zdravstveni nadzor, epidemiološki nadzor, vakcinacija nevakcinisanih i nepotpuno vakcinisanih lica, vakcinacija osetljivih lica iz kontakta unutar 72 sata itd.)“, objašnjavaju oni.

Imajući u vidu navedene okolnosti, kažu u Batutu, period zaraznosti, sezonost, ostvarene kontakte, mere pooštrenog nadzora treba sprovoditi do daljnjeg, odnosno najmanje do isteka perioda dvostruke maksimalne inkubacije od poslednjeg registrovanog slučaja, a u skladu sa procenom epidemiološke situacije u žarištu epidemije, odnosno na teritoriji Republike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari