Književnica i novinarka Tristan Banon (32) podnela je juče tužbu protiv bivšeg šefa Međunarodnog monetarnog fonda Dominika Stros-Kana pošto je, kako tvrdi, 2003. pokušao da je siluje. Očekuje se da će advokati Stros-Kana podneti „protivtužbu“ za klevetu. Tužba Banonove usledila je nekoliko dana pošto je sud u Njujorku pustio Stros-Kana na uslovnu slobodu jer je utvrđeno da je optužnica da je navodno silovao sobaricu iz Gvineje na klimavim nogama. Zbog afere u SAD, Stros-Kan je morao da napusti kormilo MMF-a.


Advokati Stros-Kana rekli su da su optužbe Tristan Banon „imaginarne“. Slučaj ne podleže pravilu zastarelosti koje se primenjuje ako je delo zbog kojeg se podnosi tužba dogodilo pre najmanje deset godina.

Banonova se 2003, pripremajući svoj roman „Greške koje muškarcima praštamo“, dva puta srela sa Stros-Kanom, navodi na svom sajtu francuski dnevnik Figaro. Tokom intervjua Stros-Kan, tada funkcioner departmana Val d’Uaz, Banonovu je, navodi tužilja, seksualno zlostavljao.

Kako je ispričala za nedeljnik Ekspres, budući predsednik MMF-a primio ju je u izvesnom stanu, u kojem se od prvog trenutka osećala neprijatno. Ponudio je kafom, a onda pozvao da odu na kauč držeći je za ruku, ispričala je Banonova. Već je poželela da ode, međutim Stros-Kan joj je isključio diktafon i dalje je držeći za ruku, posle čega mu se suprotstavila.

Banonova u to vreme, prema rečima advokata, nije podnela tužbu na insistiranje svoje majke, inače kume Stros-Kanove druge žene. Tužilja je još 2007. na televiziji čije ime nije navedeno ispričala kako je Stros-Kan uspeo da joj skine grudnjak i pokušao da joj skine farmerice, navodi Figaro.

Advokat Banonove David Kubi rekao je da tužba protiv Stros-Kana nema veze sa procesom u SAD, te da ne želi da američki sud koristi slučaj protiv Stros-Kana u Francuskoj. Kubi je rekao da je Banonova odlučila da podnese tužbu sredinom juna. On je, takođe, negirao da je tužba politički motivisana.

Nakon „poluoslobađajuće“ presude suda u Njujorku, otvoreno je pitanje kandidature Dominika Stros-Kana za predsednika Francuske naredne godine. Međutim, portparol francuske Socijalističke partije u ponedeljak je izjavio da je izbor Stros-Kana za Sarkozijevog protivkandidata najmanje verovatan.

Uskoro na slobodi

Dominik Stros-Kan biće oslobođen po svim tačkama optužnice u SAD, objavio je juče njujorški tabloid Njujork post, pozivajući se na izvore bliske istrazi. Prema rečima izvora, skoro je sigurno da će na sledećoj sednici suda zakazanoj za 18. jul Stros-Kan biti oslobođen po svim tačkama optužnice, prenela je Beta. „Njen kredibilitet (navodne žrtve) je toliko doveden u pitanje, da mi sa njom ne možemo da nastavimo proces“, rekao je taj izvor.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari