Maloletna osoba, žrtva nasilja, prvi put svedočila putem video linka 1Foto: bg.vi.jt.rs

U Višem javnom tužilaštvu u Beogradu danas je prvi put u posebnim prostorijama tužilaštva, putem video linka ispitana maloletna oštećena, žtrva rodno zasnovanog nasilja. Ona je iskaz dala u svojstvu posebno osetljivog svedoka, uz podršku radno angažovanih u Službi za podršku žrtvama i svedocima ovog vida nasilja, a u okviru istrage koja se vodi protiv osumnjičenog za više krivičnih dela protiv polnih sloboda.

Svedočenje maloletne oštećene obavljeno je putem video linka iz prostorija Službe koja se nalazi na 6. spratu i istražnog kabineta na 4. spratu zgrade Palate pravde u Beogradu, saopštilo je Više javno tužilaštvo.

Ispitivanju oštećene u prostorijama Službe prisustvovali su zakonski zastupnik maloletne oštećene i psiholog dok su u istražnom kabinetu pored postupajućeg zamenika Višeg javnog tužioca, bili branioci okrivljenog i punomoćnici oštećenih, koji se žrtvi nisu obraćali neposredno, već joj je pitanja postavljao isključivo zamenik Višeg javnog tužioca u Beogradu.

Na ovaj način tužilaštvo štiti oštećene i svedoke, od sekundarne viktimizacije, odnosno od straha, stresa i dodatnog izlaganja neprijatnostima usled suočavanja sa okrivljenim i njegovim braniocima, a takodje im se pruža zaštita i ohrabrenje da istraju u postupku, kao i da daju što verodostojniji iskaz, ističu iz Višeg javnog tužilaštva.

Služba za podršku žrtvama i svedocima rodno zasnovanog nasilja je nedavno formirana pri VJT u Beogradu pod rukovodstvom Koorinatorke za rodno zasnovano nasilje.

Osnovni cilj rada Službe i kontakt lica je da žrtve (oštećena lica) i svedoci u toku krivičnog postupka budu pravovremeno informisani i upoznati sa uslugama podrške, bez diskriminacije po bilo kom osnovu, kao i da im se olakša učešće u krivičnom postupku.

Na ovaj način dosledno se primenjuju svi relevantni propisi uključujući i Nacionalnu strategiju za ostvarivanje prava žrtava i svedoka krivičnih dela u Republici Srbiji, zaključuju u VJT.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari