Manastir Hilandar vranjskoj Javnoj biblioteci donirao blizu 900 knjiga i rukopisa 1Foto: Dušan Pešić

Naša biblioteka biće bogatija za još jedno odeljenje, sa blizu 900 knjiga, rukopisa, koja je od ovog trenutka na raspolaganju Vranjancima, rekao je gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković na otvaranju „Hilandarskog kutka“.

Milenković je rekao da je počastvovan što će, na ovaj način, Vranje ojačati svoju duhovnu vezu sa manastirom, zahvalivši se arhimandritu Metodiju, igumanu manastira Hilandar.

„Ovo bogatstvo u literaturi sadrži religijska, filozofska, istorijska dela, ali i najbolje rukopise najvećih imena srpske književnosti. Naše su veze neraskidive, jer je opšte poznato da je naša Manastir Svetog Nikole metoh manastira Hilandar“, rekao je gradonačelnik Vranja.

Manastir Hilandar vranjskoj Javnoj biblioteci donirao blizu 900 knjiga i rukopisa 2
Foto: Dušan Pešić

Milenković je dodao da se nada da ćemo zajedno nastaviti da obogaćujemo književni fond „Hilandarskog kutka“ i jačati našu duhovnu povezanost.

„Koliko je jaka duhovna veza Vranja i Hilandara pokazuje i činjenica da je arhimandrit Metodije više puta bio gost Vranja i Eparhije vranjske. Takođe je činjenica da danas veliki broj Vranjanaca odlazi u Hilandar na poklonjenje, a pomagali su i u obnovi manastira nakon velikog požara“, rekao je Milenković.

Iguman manastira Hilandar, arhimandrit Metodije, rekao je da duhovna veza Vranja i Hilandara danas dobila novu ciglu u svom zdanju, a to je da jedan deo knjiga iz hilandarske biblioteke, koji je doniran doniramo vranjskoj biblioteci.

„Nećemo se hvaliti da su ove knjige same po sebi nešto vredne, ali mislim da je njihova vrednost više simbolična, jer su jedno vreme bile u fondu hilandarske bibliotetke. One su jedan deo živele kao knjige biblioteke manastira Hilandara i sada simbolično, da bi pojačale duhovnu vezu, ovde se predaju vašim građanima i čitaocima koji će ih čitati. Nadamo se da će oni preko njih osetiti jedan blagoslov koji smo želeli da podelimo s vama“, rekao je iguman manastira Hilandar.

Manastir Hilandar vranjskoj Javnoj biblioteci donirao blizu 900 knjiga i rukopisa 3
Foto: Dušan Pešić

Arhimandrit Metodije dodao je da su ove knjige mlađe od 30 godina, jer postoji pravilo da knjige koje su starije od 30 godina ne mogu da napuštaju Svetu Goru.

Donaciji kjniga prisustvovali su i episkop vranjski Pahomije i mati Jefremija, igumanija Manastira Sveti Stefan u Gornjem Žapskom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari