Projekcijom dokumentarno-etnoloških filmova Narodnog muzeja iz Požarevca, u Oreovici kod Žabara danas (petak, 3. oktobar) počinje tradicionalna kulturna manifestacija „Dani Vojislava Ilića Mlađeg“.

Među prikazanim filmovima, čiji je autor savetnik požarevačkog muzeja Danice Đokić, naći će se „Bele poklade u Homolju“, „Drugaričenje“ i „Bacanje krstova“. Nakon toga, u Osnovnoj školi u Oreovici održaće se Književni susreti “Voji u čast“, na kojima će nastupiti pesnici Braničevskog okruga. U subotu pre podne, u crkvenoj porti u Oreovici biće položeno cveće i paljene sveće na grobove predaka Vojislava Ilića Mlađeg (1877-1944).

Završnog dana trodnevne manifestacije održaće se svečana akademija pod nazivom „Oreovice, vratio se Voja“, na kojoj će učestvovati lokalni KUD „Vojislav IlićMlađi“ i učenici osnovnih škola iz Oreovice, Aleksandrovca i Žabara. Na akademiji će nastupiti i gosti iz Požarevca, vokalno-instrumentalna grupa Srednje muzičke škole „Stevan Mokranjac“ i Kulturno-umetničko društvo „Kostolac“ iz Kostolca. Ova pesnička manifestacija održava se u čast Vojislava Ilića Mlađeg, rođenog u svešteničkoj porodici u Oreovici, 7. oktobra 1877. godine. Cilj ove svečanosti jeste oživljavanje imena i bogatog i raznovrsnog dela našeg čuvenog pesnika, koji je neke knjige napisao baš u rodnoj Oreovici, u kojoj je završio i osnovnu školu.

Po završetku Prvog svetskog rata, Ilićse preselio u Beograd i počeo da radi kao pomoćnik bibliotekara u Narodnoj biblioteci. Ovaj pesnik, koji je za života objavio 40 knjiga proze, poezije i kritike, u međuratnom periodu bio je najčitaniji srpski pisac, zbog čega je po popularnosti svrstavan odmah posle Jovana Jovanovića Zmaja. Prevodio je sa francuskog, nemačkog i ruskog jezika i smatran je jednim od vodećih umova svog doba. Između ostalog, poznat je i po pesmi uklesanoj na srpskom groblju Zejtinlik kod Soluna, čiji jedan deo glasi : „Padali od zrna, od gladi i žeđi, raspinjani na krst, na Golgote visu, ali čvrstu veru u pobedu krajnju, nikad, ni za časak, izgubili nisu“. Vojislav IlićMlađi preminuo je 1944. godine i sahranjen na Novom groblju u Beogradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari