Od primene novog Zakona o saobraćaju, 11. decembra 2009. do polovine ove godine, broj registrovanih saobraćajnih nezgoda na području Braničevskog okruga smanjen je za 25 do 30 odsto. Ovaj trend nastavljen je i u sedmom ovogodišnjem mesecu.

Po rečima Darka Jeremića, načelnika Saobraćajne policije u Požarevcu, prošlog meseca dogodilo se 98 saobraćajnih nezgoda, od kojih su 54 sa manjom materijalnom štetom, u 43 nezgode bilo je povređenih osoba, dok je jedno lice poginulo. U pomenutim saobraćajnim nesrećama, 19 je bilo teže, a 46 lakše povređenih. Načelnik je izjavio i da su prošle godine u saobraćajnim nezgodama u Braničevskom okrugu poginule tri osobe, što znači da je broj smrtno stradalih u ovoj godini, u kojoj se beleži jedan smrtni slučaj, znatno smanjen.

-Najugroženiji u saobraćaju su vozači bicikla i motornih vozila, zatim putnici i pešaci. Među najčešćim uzrocima saobraćajnih nezgoda su prekoračenje brzine, vožnja u alkoholisanom stanju, nepropisne radnje, odstupanje prava prvenstva prolaza, ne vezuju svi vozači pojas, ne pale svetla, još uvek telefoniraju tokom vožnje… Prošlog meseca zadržali smo 15 lica koja su imala preko 1,20 promila alkohola u krvi. Nezgode se najčešće dešavaju u ulicama u naselju ali, u poslednje vreme, i na regionalnim, magistralnim i lokalnim putevima… U jednoj centralnoj i nekoliko lokalnih akcija koje smo organizovali sa ciljem da poboljšamo stanje bezbednosti u saobraćaju, imali smo solidne rezultate. Stekli smo utisak da se vozači strogo pridržavaju zakona na početku njegove primene, međutim, kako vreme prolazi, krše pojedina pravila i vraćaju se na staro. Što se tiče vođenja prekršajnih postupaka, primećeno je da su vozači počeli da plaćaju kazne koje im sleduju. Međutim, još uvek postoje i oni koji pokušavaju žalbama da opravdaju svoje propuste u saobraćaju. U toku prošlog meseca imali smo oko 400 zahteva koji su procesuirani a što se tiče inspekcijsko-tehničkih poslova i prekršajnog postupka, ostvarili smo 9 nadzora nad radom privrednih subjekata koji se bave ovim poslovima, bilo da su u pitanju tehnički pregledi, autoškole ili organizacije. Što se tiče polaganja vozačkih ispita, sprovedeno je 90, od kojih su 42 teoretska i 48 praktičnih polaganja, izjavio je Jeremić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari