Gotovo 4.000 američkih marinaca u pratnji vojnog helikoptera ušli su juče u jutarnjim časovima u dolinu reke Helmand na jugozapadu Avganistana da bi pokušali da povrate region koji je u rukama talibanskih boraca, pod čijim nadzorom se obavlja i žetva maka i koji imaju ključnu ulogu u krijumčarenju opijuma čime se obezbeđuju glavna finansijska sredstva za pobunjeništvo u Avganistanu. Vojska SAD je saopštila da u operaciji učestvuje i 650 avganistanskih vojnika uz podršku aviona NATO.

Američki general brigadir Lari Nikolson izjavio je da se ova operacija razlikuje od prethodnih po „masivnosti njenih snaga“ i brzini. Portparol talibana Kari Jusuf Ahmadi je rekao da će oni pružati otpor na različite načine i da SAD neće odneti trajnu pobedu. On je dodao da je veliki broj talibana prisutan u oblasti. „Ne mogu da prihvatim činjenicu da 4.000 američkih vojnika učestvuje u ovoj operaciji“, rekao je, „smatram ovo psihološkim ratom, ali ako u operaciji stvarno učestvuje 4.000 američkih vojnika, oni neće odneti trajnu pobedu“.

Ofanziva predstavlja prvu veliku operaciju marinaca u okviru nove strategije predsednika SAD Baraka Obame. Američki marinci će prodreti u oblasti gde NATO snage i avganistanske snage ranije nisu imale trajno prisustvo. Operacija pod nazivom Kandžar ili Udar mača započeta je juče u jutarnjim časovima kada su jedinice ušle u dolinu reke Helmand. Prema rečima dopisnika, zamisao je da vojne trupe uđu u sela i gradove koji su pod kontrolom talibana. Vojni komandanti su izjavili da su uvereni da će zahvaljujući novoraspoređenim vojnim snagama ovog leta postići značajne uspehe iako je, kako navode dopisnici, mala verovatnoća za postizanje odlučujuće pobede. Brigadi marinaca koja predvodi operaciju u Avganistanu pridružila se još 21.000 vojnika prema naređenju predsednika SAD Baraka Obame početkom godine, budući da je nasilje sve intenzivnije, a talibani postaju sve dominantniji u velikom delu zemlje. Za operaciju se kaže da predstavlja prvu veliku ofanzivu ojačanih američkih vojnih snaga u južnom delu Avganistana.

Južni Avganistan se smatra uporištem talibana. General brigader Nikolson je rekao svom osoblju i novinarima da jedna od najkritičnijih stvari jeste ta da se narodu kaže razlog za njihovo tamošnje prisustvo i dodao da će imati ograničene mogućnosti da zadobiju poverenje stanovnika. Nikolson je, takođe, rekao da je cilj operacije da se pospeši bezbednost uoči predsedničkih izbora zakazanih za 20. avgust. Portparol američke vojske kapetan Vilijam Peletier izjavio je da u prvim časovima operacije nije bilo „kontakta među neprijateljima“. On je dodao da je američka vojska spremna za ljudske gubitke, ali je naglasio da je najvažnije da ne bude civilnih žrtava. Guverner Helmanda Gulab Mangal je kazao da će operacija biti veoma efektivna.

Ubrzo nakon što je ofanziva započeta, američka vojna portparolka je izjavila da su pobunjenici nedavno zarobili jednog američkog vojnika u istočnom Avganistanu i o njemu od tada nema traga. Portparolka Elizabet Matijas izjavila je da taj vojnik nije trebalo da učestvuje u ofanzivi u Helmandu, ali nije otkrivala detalje incidenta.

Merkel: Angažman Nemačke nema alternativu

Berlin – Savezna kancelarka Angela Merkel ocenila je juče u Bundestagu da angažman Nemačke i drugih zemalja u Avganistanu nema alternativu i zato će se nastaviti. „Mi smo i dalje pred velikim, teškim i opasnim izazovima. Ali kažem takođe i da cilj i strategija NATO i našeg civilnog angažmana nemaju razumnu alternative“, rekla je Merkel dodavši da Nemačka „neće pobeći od svoje dužnosti“. U javnosti je ojačala kritika nemačkog angažmana u Avganistanu, od kada su 23. juna poginula još tri nemačka vojnika. Beta

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari