Marinos Ricudis: Pravoslavac 1Foto: Dragan S. Tanasijević

Patrijaršijskim dvorom u Beogradu orilo se prekjuče „Aksios“! – „Dostojan“.

Patrijarh srpski Irinej uručio je Orden Svetog cara Konstantina bivšem potporučniku Grčke ratne mornarice Marinosu Ricudisu za njegovo „istrajno svedočenje Hrista Vaskrsloga i delatno ispovedanje pravoslavne vere, naročito pokazano njegovom žrtvenom ljubavlju prema bratskom srpskom narodu odbijajući da učestvuje u NATO bombardovanju Srbije 1999. godine“.

Kad je počeo NATO napad na SRJ, Marinos Ricudis, rođeni Pirejac, imao je 31 godinu, a iza sebe završenu Grčku pomorsku akademiju, čin potporučnika u Grčkoj ratnoj mornarici i bio je komandant vojnog broda „Temistokle“. Grčka, iako članica NATO, iz političkih razloga nije učestvovala u vazdušnim napadima na SRJ, ali je Ricudisov brod poslala u Jadransko more. Posada je bila razočarana odlukom vlade u Atini, a Marinos Ricudis je, uz saglasnost svog duhovnika, okrenuo brod i vratio ga nazad u Grčku, odbijajući da se pridruži NATO snagama. O tome je obavestio pretpostavljene i tadašnjeg poglavara Grčke pravoslavne crkve arhiepiskopa Hristodulosa.

Njegov stav da „kao pravoslavac ne može da učestvuje u napadu na bratski narod“, podržale su mnoge njegove kolege u mornarici i javnost u Grčkoj, ali ne i vojna komanda. To je bio kraj njegove karijere mornaričkog oficira, a vojni sud kaznio ga je uslovno sa dve i po godine zatvora, u kome je proveo tri dana. Zbog žalbi koje je podnosio grčkim i evropskim tribunalima, suđeno mu je pred devet krivičnih i disciplinskih sudova, ali je kazna ostala nepromenjena. Sada je kapetan na turističkim brodovima.

Pre dve godine nije prihvatio predlog Ambasade Srbije u Grčkoj da primi srpsko državno odlikovanje, tvrdeći da priznanje za hrabrost ne pripada njemu, nego srpskom narodu“, što je prekjuče ponovio i Srpskoj patrijaršiji primajući odlikovanje SPC. Ricudisa, za kog svi kažu da je veoma skroman čovek, po blagoslovu mitropolita crnogorsko-primorskog pronašao je sveštenik Grčke pravoslavne crkve Nikola Gaćević, u čijoj je pratnji ovaj, za Srbe zaslužni Grk, doputovao u Srbiju.

– Velika je čast što primam priznanje od vas – časnih i hrabrih, od moje pravoslavne braće koja nikad nisu prestala da štite i čuvaju svoje svetinje i sveta mesta. Sve žrtve srpskog naroda, tradicija, predanje, pravoslavlje i srpska kultura bili su najznačajnije nadahnuće za mene – rekao je Ricudis, na kog su veliki utisak ostavili prijem u Srpskoj patrijaršiji, ručak sa patrijarhom Irinejem, članovima Sinoda i mitropolitom Amfilohijem, kao i obilazak manastira Studenica, Gradac i Žiča.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari