Marinović: Na popisu nijedno pitanje nije opasno, mnogo je opasnije kako će odgovori biti zaštićeni 1foto (BETAPHOTO/DRAGAN GOJIĆ)

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Milan Marinović izjavio je danas da na predstojećem popisu stanovništva, za koji je najavljeno da će sadržati 69 pitanja, „nijedno pitanje nije toliko opasno, već je mnogo opasnije koliko će odgovori biti zaštićeni“.

Marinović je za RTS izjavio da na osnovu kontakata sa Republičkim zavodom za statistiku, koji popis sprovodi, može da kaže da „u ovom trenutku nema razloga za bojazan“, kada je u pitanju zloupotreba podataka dobijenih na popisu.

„Ako sve bude funkcionisalo kako je na papiru, kako je predvidjeno, ne bi trebalo da bude problema. Onog trenutka kada krene obrada neće biti važno ko je kako odgovorio, već količina tih odgovora“, rekao je Marinović.

On je ocenio da bi bilo „jako korisno“ kada bi na popisu, koji počinje 1. oktobra, bilo i pitanje „Da li planirate da odete iz zemlje“, jer bi pokazalo koliko je onih koji su nezadovoljni životom u svojoj zemlji i kojim kategorijama pripadaju, kao i šta država može da uradi da bi ih zadržala.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.