Marko Atlagić vređa kolege i građane Srbije 1Foto: Medija centra

U otvorenom pismu javnosti pokretača inicijative #105 od 5 miliona Filozofskog fakulteta u Beogradu podseća se da je poslanik SNS Marko Atlagić nedavno, na zasedanju Skupštine Srbije, uz odobravanje prisutnog resornog ministra, ponovio da nema „ozbiljnih imena“ među nastavnicima i saradnicima Filozofskog fakulteta koji su podržali građanske proteste.

„Tom prilikom je redovni profesor (Filozofskog fakulteta u Kosovskoj Mitrovici) Marko Atlagić izrekao veliki broj neistina i uvreda na račun potpisnika ovog proglasa, počevši od Marije Bogdanović, za koju je tvrdio da nije profesor emeritus Univerziteta u Beogradu već da ovaj status ima u Nikšiću. Nastavio je sa uvredama i neistinama na račun profesora Sretena Vujovića, Miodraga Zeca, Đokice Jovanovića, Dragana Bulatovića i profesorki Ane Pešikan i Tinde Kovač Cerović“, navodi se u pismu.

Dodaje se i da je Atlagić Jovu Bakiću zamerio što je u skladu sa zakonom, dva puta biran u zvanje docenta, a istovremeno mu ni najmanje ne smeta što je šef poslaničkog kluba njegove stranke takođe dva puta biran u zvanje docenta na Pravnom fakultetu u Novom Sadu.

„Posebno se obrušio na našeg mlađeg kolegu, docenta Olivera Toškovića, pošto mu je zasmetalo njegovo iznošenje političkih stavova u javnosti. Tom prilikom je za njega, kao i za ostale koje je prethodno pomenuo, izneo netačan podatak da nemaju nijedan rad u WOS-u (Web of Science). Nasuprot njegovim tvrdnjama, uvidom u WOS bazu može se ustanoviti da redovni profesor Marko Atlagić ima ukupno dva rada (oba su objavljena nakon što je ispunio uslove za odlazak u penziju), dok naš mlađi kolega, u zvanju docenta, ima 16 puta više radova, tačnije 32“, ističe se u pismu.

Dodaje se i da svi profesori, profesorke i docenti Fakulteta, koje je Atlagić pominjao, imaju veliki broj knjiga i radova objavljenih u međunarodnim i domaćim časopisima, na osnovu kojih su i stekli odgovarajuća nastavna zvanja. U pismu se podseća i da je Marko Atlagić jedan od idejnih tvoraca Zakona o izmenama i dopunama Zakona o visokom obrazovanju iz septembra 2018, kojim su, kako se ocenjuje, legalizovani lažni doktorati.

„Smatramo da je krajnje neprihvatljivo i neprimereno da baš on bilo koga optužuje za uništavanje domaće nauke“, poručuju pokretači inicijative #105 od 5 miliona Filozofskog fakulteta u Beogradu. Tvrde i da Atlagić svojim „nepristojnim ponašanjem i namernim dezinformisanjem javnosti“, već godinama omalovažava Skupštinu i vređa građane Srbije, što je, kako ističu, suprotno sistemu vrednosti za koji se oni zalažu.

„Uprkos očiglednoj harangi od strane vlasti, mi nastavljamo da ispunjavamo svoju građansku dužnost i izjavljujemo da su vređanje i klevetanje neistomišljenika, kao i nebriga za mišljenje građanki i građana svojstveni samo autokratskim režimima“, poručuju pokretači inicijative #105 od 5 miliona Filozofskog fakulteta u Beogradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari