Marko Vidojković: Nisam rasista, želim da skrenem pažnju kako žive Romi 1foto Miroslav Dragojević

Ne čudi me što su dežurni režimski tviter-mungosi navalili na mene, zbog toga što sam se usudio da slikovito opišem desetogodišnji uticaj naprednjačke vlasti na život Roma u Beogradu i Srbiji, a posebno ih boli što sam opisao kako se ova najranjivija populacija zloupotrebljava na izborima, kaže za Danas pisac i kolumnista Marko Vidojković, povodom burnih reakcija na njegovu kolumnu “Raj u Vuka Vrčevića” koja je objavjena u Danasu.

– Licemerni salonski smradovi u pomračenju uma nazivaju me rasistom, zaboravivši da mi rasisti i nacisti prete klanjem zbog osude genocida u Srebrenici, a svakako nemaju pojma da sam učesnik kampanje „Da se bolje čujemo“ romske organizacije Romag, kojoj je bio cilj da približi Rome građanima Srbije – kaže Vidojković.

Sve ove godine, kako kaže, trudi se da skrene pažnju na to kako žive naši (ne)vidljivi romski sugrađani.

– A pošto se sada na svakom koraku može videti da žive ispod nivoa elementarnog ljudskog dostojanstva, zahvaljujući prljavoj režimskoj taktici da je bitan siguran glas, a još je bitnije onoga od koga taj glas dolazi držati prikovanog na socijalnom dnu, napisao sam i adekvatnu kolumnu. Kao što je to običaj u naprednjačkoj Srbiji, rasisti su upravo oni koji me tako etiketiraju i svojim nečinjenjem, gledanjem u stranu i otvorenim pristankom, učestvuju u višegodišnjem državnom teroru nad Romima – objašnjava Vidojković.

Uredništvo lista Danas izražava žaljenje zbog tumačenja i reakcija koja su se u javnosti pojavile povodom kolumne Marka Vidojkovića “Raj u Vuka Vrčevića” objavljene u našem listu i na portalu u utorak 22. februara.

Povodom teksta Marka Vidojkovića u „Danasu“, poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković, osuđuje, kako je saopšteno, nedopustiv način na koji se kvalifikuju Romi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari