Matić o ukidanju kućnog pritvora Romiću i Radonjiću: Uznemiren sam odlukom, nadam se da neće uticati na presudu 1foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV)

– Iako nisam video rešenje Apelacionog veća kojim je ukinuta mera zabrane napuštanja stana uz primenu elektronskog nadzora Ratku Romiću i Milanu Radonjiću, optuženima za učešće u ubistvu novinara Slavka Ćuruvije, očekivao sam ovakvu odluku, posle nepravosnažne presude Evropskog suda za ljudska prava iz Strazbura, rekao je Veran Matić, predsednik Komisije za istraživanje ubistava novinara.

Kako dodaje, Veće koje je donelo ovu odluku preuzima i svu odgovornost za sve što se može dogoditi puštanjem iz kućnog pritvora Romića i Radonjića.

– Kao što je već objavljeno, Evropski sud je našao da su bili u pritvoru duže nego što je to bilo potrebno, kao i da je dugo trajalo donošenje odluke Ustavnog suda o žalbi na rešenje o produžavanju pritvora. Suđenje optuženima za ubistvo, nepotrebno traje predugo. Prvostepeno veće je ponavljalo identičnu presudu ne izvršavajući zahtev Apelacionog veća da se objasne pojedine odluke, kao što je uvođenje N. N. lica itd. I to je dodatno produžilo trajanje suđenja, samim tim i sve što je u vezi sa tim. Odluka Evropskog suda nema nikakav uticaj na prevosnažnu presudu koju očekujemo, navodi Matić.

On se nada da ova odluka Apelacionog veća nema veze sa presudom, već da je jedno možemo povezivati sa odlukom Evropskog suda.

– Očekujem da će konačna presuda biti ili potvrđujuća kada je reč o visini kazne ili veća kao što je to i tražio tužilac, jer su u dosadašnjem postupku rasvetljene sve okolnosti ovog ubistva, kako je državni bezbednosni aparat kao i u slučajevima Ibarska magistrala, kada su ubijena četiri člana SPO, pokušaj atentata na Vuka Draškovića u Budvi kao i ubistvo bivšeg predsednika Srbije Ivana Stambolića, nabrutalnije i najbezobzirnije zloupotrebljen za ubistvo novinara zbog argumentovane kritike Miloševićevog režima. Iako sam izuzetno uznemiren ovom odlukom i osećam da će javnost u Srbiji takođe biti izuzetno uznemirena, nadam se da ova odluka nikako neće uticati na proces donošenje presude i da je isključivo vezana za probleme koji su proizvedeni neefikasnim sudskim procesom, zaključuje Matić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari