Maturant Matematičke gimnazije: Uspeh dolazi iz redovnog rada, malo je do talenta 1

Dušan Beguš nedavno je saznao da je primljen na prestižni britanski Univerzitet “Kembridž“. Ali nije siguran da će baš tamo studirati.

Tamo su “škrti” sa stipendijama, a i ne voli loše vreme. Zato se nada i sanja neku Kaliforniju – “Stenford” ili “Caltech“.

Na prvo takmičenje iz matematike odveli su ga roditelji kad je bio treći razred osnovne škole.

“Tek u petom razredu imao sam uspeha, posle sam bio đak generacije i sve mi je to omogućilo da upišem Matematičku gimnaziju”, kaže Beguš.

Osvojio je dve srebrne medalje na “Fizičkoj olimpijadi“, zlato i bronzu na “Evropskoj fizičkoj olimpijadi“.

Ima i gomilu medalja sa manjih takmičenja, pokazao je sebi da ako se posveti nečemu može da postigne rezultat, što mu je značilo za samopouzdanje.

Pripremajući se za takmičenja čitao je fakultetske skripte, a za razliku od mnogih, on je umesto od mehanike krenuo od statističke fizike.

Iako su mu roditelji matematičari, Dušana je očigledno više privukla fizika.

A na tu ljubav, možda i ponajviše, uticala je škola fizike “Foton” iz Šapca, za koju kaže da je jedinstvena na ovim prostorima.

“Fizika je za mene bila kao neki hobi, nešto u čemu sam dobar, ali nisam joj posvećivao previše vremena. Tek od drugog razreda gimnazije sam počeo da je spremam. Sedim kod kuće i čitam skripte i očigledno je ta pasija prema fizici velika jer mi nije bio potreban nikakav spoljašnji motivator”, ističe Beguš.

Tada je sam prošao kroz kurs kvantne mehanike, a sa oduševljenjem priča o dva sjajna profesora, Ivanu Staniću i Dejanu Đokiću, kojima je zahvalan.

Više ne razmišlja o takmičenjima, sad se bavi samostalnim, istraživačkim radom. Jedan takav u Vinči sprema i za maturski rad.

Beguš se sa ocem preselio iz Šapca u Beograd posle osnovne škole.

Bio je to, kako kaže, sticaj srećnih okolnosti, a kasnije im se pridružila i sestra koja je došla na studije.

“Najteže je bilo kad sam stigao u školu, upisao sam mentorsko odeljenje zahvaljujući nagradama iz matematike, fizike i programiranja. Interesovao sam se za te oblasti, ali nisam imao dovoljno znanja da mogu da ispratim zahtevan školski program i trebalo mi je vremena da se prilagodim i školi i životu u Beogradu, ali i načinu razmišljanja”, kaže on.

U drugom razredu druga priča.

Uspeo je da se prilagodi i bilo mu je “baš lepo”, a kada je došla korona i školstvo “poludelo”, okrenuo se stvarima koje ga najviše interesuju. Fizici.

“U prvom razredu sam dobio prvu nagradu na državnom prvenstvu iz fizike i onda sam mislio da ću se spremati za ’Olimpijadu iz fizike’. Kad u MG neko uzme nagradu na međunarodnom takmičenju, ima dobre šanse da se upiše na inostrane fakultete i to je bila moja logika. Dobro mi je išla fizika i počeo sam da je spremam za ’Olimpijadu’”, objašnjava.

Dušan kaže da mu je trebalo vremena kad je došao u gimnaziju da shvati da svaka uspešna osoba koju zna enormno mnogo radi. Talenat je za njega imaginarna reč, jer ne vredi bez rada.

“Svaki uspeh dolazi iz redovnog rada, veoma malo je od talenta. Često čitam kako pišu ’genijalci’. U Srbiji je jako malo genijalnih umova u pravom smislu te reči. Većina nas samo jako puno radi i nada se da će napraviti neki proboj u oblasti kojom se bavi”, kaže ovaj maturant.

Kad osoba pronađe čime želi da se bavi, tome treba da se posveti skroz, napominje on.

“Zato i mlađima od sebe kažem da rade ono što vole, nema smisla raditi nešto ako ne voliš, teško je i neprijatno raditi nešto što ne voliš”, kaže, potvrđujući da on radi ono što voli, a plan mu je da se bavi teorijskom fizikom, jer ona već 30 godina nije imala nikakav proboj, uglavnom zbog nedostatka tehnologije.

Međutim, fizika nije jedino što voli.

“Često čujem mlade kako pričaju da imaju vremena za sve, moram da priznam da ja nemam vremena baš za sve što bih želeo da uradim, ali ništa nije izostalo, družim se, putujem”, naglašava Dušan, koji obožava gledanje filmova, ali i čitanje stripova i knjiga. Omiljene su mu “Gospodar prstena” i “Hobit“.

Voli i da pliva i kaže da bi jedini obavezan predmet u školama trebalo da bude sport.

Uz sve ovo će mu, uz spremanje maturskog i učenje, proći i vreme do kraja marta ili početka aprila, kad očekuje odgovore sa američkih univerziteta. Nema sumnje da će pod kalifornijskim suncem sigurno biti mesta za jednog ovakvog ljubitelja lepog vremena i fizike.

Dušan Beguš je stipendista SBB fondacije koja i ove godine ima otvoren konkurs i poziva mlade talente da se prijave.

Konkurs za četvrtu generaciju stipendista programa Stipendija prof. NJegoš B. Šolak otvoren je do 17. marta a zainteresovani se mogu prijaviti na sajtu sbbfondacija.rs

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari