Mediji u regionu: Vučić ispunio zahteve građana u protestu 1Ekološki protest Foto: FoNet/Milica Vučković

Vodeći mediji u regionu večeras izveštavaju kako je predsednik Srbije Aleksandar Vučić „ispunio zahteve građana“ i vratio skupštini sporni Zakon o esproprijaciji, kao i da je naložio izmene Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je Narodnoj skupštioni vratio Zakon o eksproprijaciji zbog „sumanuto kratkih rokova“. Kazao je da se ne može reći da je taj zakon protivustavan, ali je istakao da mu Zakon o predsedniku daje mogućnost da Skupštini vrati neki propis ukoliko smatra da ne uređuje neku oblast na odgovarajući način, javlja Radio-televizija Crne Gore-

Vučić je naveo i da je potpisao izmene Zakona o referendumu, jer one nisu protivustavne, ali i da je zamolio Vladu Srbije da Skupštini predloži izmene tog zakona, kako bi se ispunili zahtevi građana koji su prethodnih nedjelja protestovali: „To je izlazak u susret građanima i ljudima koji su se uplašili da neko nešto radi protiv njihovih interesa, ne pada mi na pamet da išta radim protiv njih.“

Govoreći o planovima kompanije Rio Tinto da otvori rudnik litijuma u dolini Jadra, Vučić je kazao da „mi moramo da vidimo suštinski hoćemo li mi da imao taj rudnik ili ne“, i da o tome treba da se pokrene javna debata.

Brojni građani, ekološki aktivisti i stručnjaci smatraju da se ova dva zakona menjaju kako bi pomogli sprovođenju projekta kompanije Rio Tinto za eksploataciju litijuma u Srbiji, podseća RTCG.

HRT: Nakon protesta povučen sporni zakon o eksproprijaciji

Vlada Srbije odlučila je u sredu uveče da povuče iz procedure Zakon o eksproprijaciji i predloži parlamentu izmjene i dopune Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi, čime je ispunjen veći deo zahteva hiljada dmonstranata koji su poslednja dva vikenda blokirali saobraćajnice u više od 50 gradova širom Srbije, izveštava Hrvatska radio-televizija.

„Radujte se, neki zbog toga što sam ja poražen, a mislim da bi se svi trebali radovati što su građani pobedili“, rekao je  na kraju press konferencije na kojoj je saopštio da je povučen sporni zakon i dodao da su ispunjeni svi zahtevi demonstranata „od kojih su neki opravdani, a neki su politički hir“: “ Važno je da izađemo u susret običnim ljudima i da vide da nam je briga o njima važnija od svega. Nemam problem s tim da kažem da nešto nisam dobro video ili da sam prevideo, znam da ljudi dobro razumeju koliko se trudim i borim i da vide napredak Srbije“,podseća HRT.

Ova televizija navodi i kako je „suočen s većim talasom nezadovoljstva, srbijanski predsednik prošle sedmice u obraćanju javnosti poručio da Srbija nikada neće biti u bilo kakvom građanskom ratu i rekao da policija neće intervenisati na protestima, osim ako budu ugroženi ljudski životi imovina i institucije, kao i da je kazao: „Ne pada mi na pamet da slušam ulicu.“

Srbija, politika i protesti: Vlada Srbije povukla Zakon o eksproprijaciji, Vučić: „Sumanuto kratki rokovi“

I sarajevsko Oslobođenje javlja da je Vlada Srbije povukla jedan od zakona koji je izazvao proteste, te da će drugi biti izmenjen.

Posle dva vikenda protesta ekoloških organizacija i dela građana, vlasti u Srbiji povukle su iz procedure jedan od dva zakona koji su izazvali nezadovoljstvo, a drugi će biti izmenjen.

Vlada Srbije je u sredu saopštila da je povukla Zakon o eksproprijaciji, koji je Skupštini Srbije na ponovno odlučivanje vratio predsednik Aleksandar Vučić, a predložila je i izmene četiri člana Zakona o referendumu, piše Oslobođenje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari