Međunarodni dan profesora francuskog jezika obeležen u Zaječaru 1Foto: Gimnazija

Na inicijativu predsednika Francuske, gospodina Emanuela Makrona, 28. novembra 2019. obeležen je, širom sveta, prvi Međunarodni dan profesora francuskog jezika. Ove godine Gimnazija u Zaječaru domaćin centralne proslave ovog dana.

U Srbiji, ovaj dan obeležen je prvi put u Prvoj gimnaziji u Kragujevcu, 2021, potom u Kruševcu, 2022, a ove godine, na predlog gospodina Ivana Jovanovića, predsednika Udruženja profesora francuskog jezika Srbije i Šefa departmana za francuski jezik pri Filozofskom fakultetu u Nišu, Gimnazija Zaječar bila je domaćin centralne proslave ovog dana. Svečanost je priređena u sali Muzičke škole ”Stevan Mokranjac”.

U ime domaćina, prisutne je pozdravio direktor Gimnazije Zaječar, gospodin Srđan Stanojević, potom su o značaju učenja francuskog jezika i brojnim aktivnostima u njegovoj promociji govorili gospodin Ivan Jovanović i gospodin Tibo Ajun, ataše za francuski jezik i pomoćnik direktora Francuskog instituta u Srbiji.

Učenici zaječarskih osnovnih škola i Gimnazije izveli su, pred punom salom,  izuzetan program koji su sa njima pripremile njihove profesorke francuskog jezika: Tatjana Paunković, Ivana Radičević i Nataša Lekić Milenović – sa osnovcima, Dragica Veljković, organizatorka cele proslave i Ivana Radičević – sa gimnazijalcima.

Svečanom prijemu u Gimnaziji prisustvovali su profesori francuskog jezika iz zaječarskog i borskog okruga, gospodin Jovanović, gospodin Ajun i gospođica Estel Diem, koordinatorka za bilingvalnu nastavu u Srbiji.

Nakon prijema, održan je Okrugli sto na temu ”Francuski jezik, poteškoće sa kojima se susreću nastavnici, predlozi” koji je vodio francuski ataše, uz pomoć predsednika Udruženja, koordinatorke  i uz aktivno učešće svih profesorki i profesora.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari