Reis-ul-ulema Islamske zajednice (IZ) BiH Husein Kavazović, u okviru borbe protiv vehabija, naredio je zatvaranje „paradžemata“, skupa vernika okupljenih oko mesta za obavljanje verskog obreda, koja za to ne ispunjavaju uslove. Imami imaju obavezu da do 1. februara obave razgovore sa organizatorima „paradžemata“, kojih prema nekim podacima na području BiH ima 28, a koji funkcionišu van Islamske zajednice.

P { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }P.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }P.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }P.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; }

Naredba vrhovnog poglavara muslimana u BiH Kavazovića trebalo bi da se odnosi i na IZ u Srbiji, koja je deo Rijaseta IZ BiH i za duhovni centar muslimana priznaje Sarajevo. Paraždemati i vehabije postoje i na području Sandžaka, gde imaju sedište. Deluju dve upravljačke strukture IZ i Inicijativa za stvaranje jedinstvene IZ.

Predsednik Mešihata IZ u Srbiji muftija Mevlud Dudić potvrdio je postojanje „paraverskih tvorevina, koje nanose štetu islamu i muslimanima“. On je gostujući na lokalnoj TV Sandžak rekao da je „najveći paradžemat ono što predvodi Adem Zilkić“ (reis-ul-ulema IZ Srbije).

– Ovo je poruka državnim organima da se pozabave tim paradžematom, zahvaljujući kojem je nastalo mnogo koroviša. U prethodnom periodu smo upozoravali da se ne dozvoli registrovanje nevladinih organizacija, koje u svom programu imaju versko delovanje, okupljanje i bavljenje verskim pitanjima, ali nas nisu ozbiljno shvatili – naglasio je muftija Dudić i poručio onima koji su „učestvovali u stvaranju paradžemata, čiji barjak smutnje nosi Adem Zilkić, da ga ugase“. Muftija Dudić je pozivao državne organe da se obračunaju sa paradžematom Adema Zilkića, „koji je izvor svih sukoba, svakog zla“.

Reis-ul-ulema IZ Srbije Zilkić smatra da obe upravljačke strukture IZ imaju obavezu da rešavaju probleme koje donosi radikalno tumačenje islama.

– Za razliku od nas koji se držimo učenja islama kakvo su na ove prostore doneli Osmanlije, IZ u Srbiji je i doktrinarno i vizuelno bliža selefističkom učenju, a ono je često put ka radikalnom islamu. Zato u džematima IZ Srbije nema „zalutalih ovaca“ koje bi trebalo vraćati na pravi put – objašnjava reis Zilkić.

U inicijativi za stvaranje jedinstvene IZ podržavaju ukidanje „paradžemata“ u BiH. Predstavnik ove asocijacije Bekir Makić „duboko veruje u Rijaset IZ BiH“, ali i ocenjuje „da je reakcija dosta zakasnila, a metod za rešavanje tog problema loš“.

– Situacija u Sandžaku je mnogo drugačija, zbog postojanja dve IZ. „Paradžemati“ ili „džamije štete“ pojavili su se na ovim prostorima prilikom povratka velikog broja studenata koji su bili zainteresovani da daju doprinos, ali oni tada nisu naišli na razumevanje i sačekala su ih zatvorena vrata IZ i zato zbog situacije koja je nastala odgovornost treba potražiti kod IZ – smatra Makić.

Proglas o džamijama

Prošle godine u maju, muftija Dudić je svojim sledbenicima uputio proglas o džamijama koje se grade izvan IZ, jer „poziv na uspostavu tzv. neutralnih džamija ima za cilj širenje konfuzije među vernicima kako bi se nastavile destrukcije među muslimanima“. On je takve džamije nazvao „džamije štete“ koje se „po islamskim propisima ne mogu smatrati džamijama već objektima smutnje i nereda“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari