Muftija Dudić: Ko urušava i ne priznaje Islamsku zajednicu u Srbiji njen je neprijatelj 1Muftija Mevlud Dudić. foto IZ Srbije

Predsednik Mešihata Islamske zajednice (IZ) u Srbiji muftija Mevlud Dudić, u izjavi za lokalnu TV Sandžak, ocenio je da je ta verska zajednica „nešto neprikosnoveno“.

Poručio je da „onaj ko ne priznaje ovu Islamsku zajednicu i ko radi na njenom narušavanju, naš je otvoreni neprijatelj“, ali i da onaj ko ne priznaje bošnjački identitet, ne zanima ga prostor Sandžaka su ozbiljne stvari oko kojih ne treba da se raspravlja, već da budu prioritet.

Naglasio je da je IZ u Srbiji otvorena za sve muslimane bez obzira na političku pripadnost.

– Ne bavimo se politikom, ali želimo da svi dobri i pošteni ljudi vide IZ kao svoje utočište. Vrlo je bitno da IZ bude zajednica svih muslimana bez obzira ko kojem političkom opredeljenju pripada – rekao je muftija Dudić i dodao da IZ neće biti „nema na društvene probleme“, jer mora da se skreće pažnja na ono što šteti zajednici i društvu u celini.

Vrhovni poglavar IZ u Srbiji osvrnuo se i na dešavanja među bošnjačkim političarima, koji treba da prebrode podele.

– Žao mi je što se na bošnjačkoj političkoj sceni dešavaju usitnjavanja umesto ukrupnjavanja, pa da se sedne i oko krupnih stvari nađe zajednički jezik. Ne budu li smogli snage da nešto tako urade na nivou parlamenta, gradova, tamo gde predstavljaju svoj narod, bojim se da će doći do usitnjavanja i da će jedan po jedan nestajati i tako će narod odlaziti – smatra muftija Dudić.

Islamska zajednica, kako je rekao, pruža priliku bošnjačkim političarima da budu njen deo, ali pod uslovom da ne rade protiv interesa te zajednice.

Krajem ovog meseca navršoće se sedamnaest godina od stvaranja jedinstvene IZ u Srbiji, a u oktobru isto toliko godina od raskola u njenim redovima, za koji optužuju lidera SDA Sandžaka Sulejmana Ugljanina i njegovog tadašnjeg koalicinog partnera na svim nivoima i premijera Srbije Vojislava Koštunicu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari