Mere protiv afričke kuge kod svinja na području opština Vranje, Bujanovac i Vladičin Han 1Foto: EPA-EFE/ORLANDO BARRIA

Uprava za veterinu Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije je na osnovu Zakona o veterinarstvu, kao i Pravilniku o merama za rano otkrivanje, dijagnostiku, sprečavanje širenja, suzbijanja i iskorenjivanja zarazne bolesti afrička kuga svinja, donela rešenje o merama koje će se sprovoditi na području opština Vranje, Bujanovac i Vladičin Han u narednom periodu.

Merama sprečavanja širenja bolesti kod svinja su  obuhvaćena i naseljena mesta: Uševce, Roždace, Stance, Vlase, Gradnja, Smiljević, Dobrejance, Dragobužde, Golemo Selo i Urmanica koje je već bilo proglašeno ugroženim područjem.

Ovim rešenjem su takođe u poluprečniku od najmanje 10 kilometara oko žarišta zaraze proglašena ugroženim i naseljena mesta Sikirje, Oblička Sena, Tesovište, Bojin Del, Gumerište, Struganica, Klašnice, Pljačkovica, Drenovac, (koja su već bila proglašena ugroženim područjem), Trstena, Studena, Dupeljevo, Mijovce, Oštra Glava, Lalince, Strešak, Kruševa Glava, Mijakovce, Tumba, Vranje, Čestelin u opštini Vranje, navodi se u saopštenju.

Dok u opštini Bujanovac Suharno, Zarbince, Pribovce, Gornje Novo Selo, Ravno Bučje, a u Vladičinom Hanu naseljena mesta Belanovce, Beliševo, Ravna Reka,Jovac, Kacpun, Brestovo, Kunovo, (koja su već bila proglašena ugroženim područjem), Solačka Sena, Jagnilo, Srneći Dol, Kostomlatica, Kukavica, odnosno Oruglica i Ravni Del, koja se nalaze na teritoriji grada Leskovca.

Ovim povodom u lovištima „Južna Morava“ ustanovljenom na teritoriji opštine Vranje koja su već proglašena zaraženim područjem od zarazne bolesti afrička kuga svinja sprovode se sve mere u skladu sa naredbom o preduzimanju mera za sprečavanje unošenja, pojave otkrivanja, širenja suzbijanja i iskorenjivanja ove bolesti.

Na zaraženom području radi suzbijanja i iskorenjivanja afričke kuge svinja, između ostalih sprovodiće se i mere popisa svih gazdinstava na kojima se drže i uzgajaju svinje, kao i obeležavanje i registracija svih neobeleženih svinja uz klinički pregled u roku od sedam dana pod nadzorom veterinarskog inspektora i eutanazija svih svinja na zaraženom gazdinstvu pod nadzorom veterinarskog inspektora.

Obaviće se i neškodljivo uklanjanje leševa uginulih i ubijenih svinja i zabraniti premeštanje i prevoz svinja javnim ili privatnim putevima, osim ako je neophodno po putevima na gazdinstvu kada takvo premeštanje i prevoz odobri veterinarski inspektor.

Takođe, obavljaće se i čišćenje, dezinfekcija, a po potrebi i dezinsekcija, što je pre moguće, nakon kontaminacije, kamiona, drugih vozila i opreme koji se koriste za prevoz svinja, drugih životinja ili materijala koji mogu da budu kontaminirani. Biće na snazi i zabrana ulaska i izlaska drugih domaćih životinja na i sa gazdinstva bez odobrenja veterinarskog inspektora.

Veterinarskom inspektoru će se prijavljivati svaka obolela ili uginula svinja sa gazdinstva, a biće zabranjeno organizovanje sajmova, izložbi i druga okupljanja životinja, prodaja hrane životinjskog porekla i hrane za životinje van poslovnog prostora kao i rada stočnih pijaca.

Na snazi će biti i zabrana premeštanja svinja sa gazdinstva na kome se drže dok ne protekne najmanje 40 dana od sprovedenog čišćenja i prve dezinfekcije, po potrebi i dezinsekcije zaraženih gazdinstva.

Veterinarski inspektor može da odobri klanje svinja na gazdinstvu za sopstvene potrebe u zraženom području na zahtev vlasnika svinja u skladu sa posebnim propisom, a neće biti prometa semena, jajnih ćelija i embriona svinja sa gazdinstva koja se nalaze u ugroženom području.

U obavezi će biti i primena biosigurnosnih mera koje mora da sprovodi svaka osoba koja ulazi ili izlazi sa gazdisntva u ugroženom području u cilju smanjenja rizika od širenja virusa afričke kuge svinja.

Mere na zaraženom području primenjivaće se sve dok se ne obavi čišćenje, dezinfekcija, a po potrebi i dezinsekcija poslednjeg zaraženog gazdinstva, svinje na gazdinstvima ne pregledaju, a ako je potrebno i laboratorijski ne ispitaju kako bi se potvrdilo ili isključilo prisustvo virusa afričke kuge svinja.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari