Meritokratija ili više i manje vredni članovi zajednice

PREPORUKA ZA PREVOĐENJE

Ostavite komentar


  1. Neka te onda operiše doktor kome gotovo niko nije preživeo operaciju. Koja gomila gluposti…

    1. Sandel nije protiv strucnosti. On zeli da liberali prestanu da obezvredju neobrazovane ljude i njihove ideje. Veliki je problem kad visoko-obrazovani stvaraju politiku baziranu na analizama koje obicni ljudi ne mogu da prate, a jos veci je problem kad ta vrsta politike ne uspeva da resi kljucne drustvene probleme. Takodje, napredovanje po principu zasluge ne cini drustvo pravednim, zbog toga zato sto bogati mogu da uloze mnogo vise novca u pripremu za najbolje skole i zato sto je sam talenat deo genetske igre na srecu. Jos jedan problem je zato sto ovakvo drustvo gleda na neobrazovane ljude kao na one koji zasluzuju niske plate. Zasto bi jedan vodoinstalater zaradjivao manje od finansijskog spekulanta ciji je doprinos drustvu ravan nuli?

      Sandel ovo sve pise u kontekstu SAD, ali u knjizi pominje i Nemacku, Englesku, Koreju, Japan, i Skandinaviju. Spominje i da se manje razvijene zemlje na slican nacin karakterisu kao zasluzne za sve svoje probleme (po principu zasluge), ali mislim da bi trebao da razradi ovaj deo malo bolje.

      Pozdrav iz Kanade

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 29. april 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Antonela Riha, novinarka

I pre nego što sam se učlanila u Klub čitalaca Danasa kupovala sam jedino Danas.