Meštani Oštrelja: Ako grad Bor i država Srbija ne stanu na našu stranu za nas ovde više nema života 1Foto: M.S.

Meštani Oštrelja održali su večeras u sali Doma kulture zbor građana, na kome su izabrali članove Radne grupe koja će ih zastupati u razgovorima sa vlastima u Boru, i predstavnicima kompanije Zijin. Na zboru se pojavio i gradonačelnik Bora Aleksandar Milikić sa saradnicima.

U prepunoj Sali Doma kulture u Oštrelju, večeras je održan zbor meštana ovog sela. Pored meštana Oštrelja zboru su prisustvovali i predstavnici iz Slatine, Krivelja i ostalih, kako oni kažu, ugroženih sela.

Stančulović Dragoslav, predsednik MZ Oštrelj kaže za Danas da je ovo za meštane ovog sela istorijski događaj, i da će “vanredno” stanje kod njih biti dok se svi problem meštana ne reše.

“Mi još uvek ne znamo gde i kako planiraju da nas sele. Odgovor na to ne zna niko. Oni žele da nas sele pojedinačno, a ne da presele celo selo. Razlog je zato što je za njih to mnogo jeftinije. Drugačije je kada se celo selo seli, pošto je tada potrebno da se prvo napravi infrastruktura, znači ulice i kanalizacija, a ovako daju samo novac pojedincu pa se ti snalazi”- kaže Stančulović.

Prema rečima Stančulovića Oštrelj ima oko 580 stanovnika, a 1971. godine selo je imalo preko 1.000 stanovnika. On kaže da je veliki broj meštana preminuo, a manji broj je otišao u inostranstvo.

On takođe ističe da je cilj meštana, da oni opstanu. Prema njegovim rečima njihovo selo nema rudu, ali „Zijin“ želi da oduzima njihovu teritoriju.

Meštani Oštrelja: Ako grad Bor i država Srbija ne stanu na našu stranu za nas ovde više nema života 2
Foto: M.S.

“Zijin želi da nam oduzima teritoriju nizvodno kriveljskom rekom da puštaju jalovinu bez ulaganja. Za svaku firmu je ekologija najveća stavka. Kinezi od kada su došli ništa nisu ulagali u zaštitu životne sredine. Oni samo govore proizvodnja i proizvodnja, a proizvodnja ne sme da ugrožava životnu sredinu”- kazao je sagovornik Danasa.

Stančulović ističe da Vlasi ovo nisu zaslužili pošto su uvek bili lojalni zemlji, i da su se uvek rame uz rame borili za Srbiju.

Meštani kažu da oni zahtevaju da se napravi prostorni plan za sva sela, ali ne žele da taj plan naruči „Zijin“, pošto će oni nametnuti svoja pravila.

“Prostorni plan mora da bude takav, da se ne podilazi niti jednoj strani, već da bude realan, kako bi narod na ovoj teritoriji opstao. To mora da reši sve grad Bor i država Srbija”- ističe Stančulović.

Kako Stančulović kaže za Danas, stav svih sela je da se na sastanke ne ide u kompaniju “Zijin”, već ako žele da razgovaraju sa meštanima, dođu u njihova sela.

“Ako grad Bor i država Srbija ne stanu na našu stranu za nas ovde više nema života”- poručuje on.

Tokom zbora više meštana je negodovalo, naročito oni koji su već morali da se sele zbog širenja rudnika. Prema rečima našeg sagovornika, gradonačelnik Bora, Aleksandar Milikić nije pozvan na današnji zbor, ali se on ipak pojavio.

Meštani Oštrelja: Ako grad Bor i država Srbija ne stanu na našu stranu za nas ovde više nema života 3
Foto: M.S.

Gradonačelnik Bora, se obratio meštanima na zboru. Podsetio je kako se nekada prodavala ili davala zemlja, tako što su pojedinci dobili posao u zamenu za zemlju, ali su meštani burno reagovali i negodovali zbog takve izjave.

On je takođe kazao da su izmenom plana detaljne regulacije usvojili da na teritoriji grada Bora neće više biti mogućnosti istražnih prava.

Zbor je završen tako što su meštani Oštrelja formirali svoju Radnu grupu koja broji 11 članova, a koja će zastupati interese meštana u odnosu na kompaniju „Zijin“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari