Meštani Pakovraća sedmi dan blokiraju radove na izgradnji autoputa Preljina-Požega 1Foto: Shutterstock/Roman023_photography

Meštani Pakovraća nastavili su i danas, sedmi dan za redom, blokadu firme za proizvodnju betona „Cemprom“ u tom mestu i ne dozvoljavaju da se nastave radovi na izgradnji deonice autoputa Preljina-Požega.

Oni su zaustavili radove jer im još nije isplaćena sva imovina koja im je oduzeta za izgradnju autoputa, a za utorak, 19. jula najavljeno je da će biti porušene četiri kuće i prinudno iseljene dve porodice koje su ostale da žive u dve od tih kuća.

Jedan od meštana koji učestvuje u blokadi Miloš Nikolić rekao je agenciji Beta da je policija juče donela rešenja za rušenje četiri kuće i da su najavili da će rušenje početi u 10 časova.

„U dve kuće koje su predvijene za rušenje žive višečlane porodice, među kojima ima i male dece i starih ljudi. Oni se nisu iselili jer nemaju gde da odu“, rekao je Nikolić.

On je dodao da je policija najavila za sredu, 20. jul rušenje još dve kuće u Pakovraću koje se nalaze na trasi autoputa.

Nikolić je istakao da su meštani Pakovraća čije se kuće i zemljište nalaze na trasi autoputa ranije dobili obećanja na sastanku sa nadležnim ministarstvom da kuće neće biti srušne dok im ne budu isplaćeni i zemljište i kuće koji su eksproprisani, ali da to obećanje nije ispunjeno.

Sudski procesi, koje vode meštani Pakovraća koji nisu bili zadovoljni ponuđenom cenom za kuće i zemljište koji im se oduzimaju za izgradnju autoputa, pokrenuti su pre više od dve godine i još nisu završeni.

„Mi se ne iseljavamo iz kuća dok nam sve ne bude isplaćeno, ne samo kuće, već i zemlja koja  nam je oduzeta. Sudimo se već dve godine, do sada smo imali po 20 ročišta, a suđenje još nije završeno. Nekome je cilj da se ovo odugovlači“, rekao je Nikolić.

Meštani Pakovraća su pre šest dana blokirali firmu za proizvodnju betona za izgradnju auto-puta „Cemprom“ jer je zakup parcele na kojoj se nalazi ta firma istekao 28. marta.

Vlasniku parcele Radoslavu Ćosiću su posle četiri dana blokade predstavnici gradskih vlasti u Čačku ponudili da otkupe tu parcelu, što je on i prihvatio, ali kako je rekao još nije dobio ponudu za cenu te parcele.

Od početka blokade meštani su isticali da je ne produžavanje zakupnine za pracelu na kojoj se firma „Cemprom“ nalazi samo jedan od problema koji oni imaju sa eksproprijacijom njihovih imanja zbog izgradnje autoputa i da blokadom žele ponovo da skrenu pažnju na te probleme.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari