Meštani sela kod Čačka sprečili nastavak radova na izgradnji auto-puta 1Foto: Z. S. M.

Oko 50 meštana sela Baluga kod Čačka sprečilo je danas nastavak radova na izgradnji autoputa Preljina-Pojate, nezadovoljni postupkom eskproprijacije njihove zemlje preko koje prolazi trasa.

Oni su rekli agenciji Beta da su oko 11 časova došli radnici koji rade na izgradnji trase auto-puta sa kamionima i bagerima, ali da su se meštani brzo okupili i zaustavili te radove.

Predstavnik firme koja izvodi radove pozavo je policiju, kojoj su meštani rekli da već tri godine blokiraju radove na izgradnji trase auto-puta kroz Balugu i da je blokada prijavljena u stanici Policijske uprave u Čačku.

Policija je utvrdila da je višegodišnja blokada radova na izgradnji auto-puta kroz Balugu prijavljena, posle čega je i otišla, a predstavnik firme koja izvodi radove je rekao okupljenim meštanima da se izgradnja preko njhovih njiva neće izvoditi dok sa ne završi proces eskproprijacije.

„Nezadovoljni smo postupkom eksproprijacije jer ne samo da su nam oduzeli zemlju za trasu auto-puta po nerealnoj ceni, već su nam oduzeli i najpolodniju zemlju iz koje se vadi šljunak za izgradnju auto-puta, posle čega zemlja ostaje opustošena i neupotrebljiva“, rekao je jedan od meštana agenciji Beta.

U višegodišnjoj blokadi radova na izgradnji auto-puta, takozvanog Moravskog koridora, kroz selo Baluga učestvuje oko 30 domaćinstava.

Pored meštana Baluge i meštani okolnih sela Stančići i Mojsinje blokriaju više od godinu dana radove na izgradnji auto-puta kroz ta sela, takođe nezadovoljni procesom eksproprijacije.

Prema rečima jednog od stanovnika sela Baluga Bratislava Simovića za sutra je najavljen protest ispred Osnovnog suda u Čačku zbog prijava koje su dobili meštani sela Zablaće koji su učestvovali u blokadi radova na izgradnji auto-puta kroz njihovo selo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari