Mića Jovanović (Megatrend): Ne školujemo studente da upravljaju avionom 1Foto: Megatrend ( arhiva)

Fakultet za civilno vazduhoplovstvo Megatrend univerziteta dobio je akreditaciju na sednici Komisije za akreditaciju održanoj 7. aprila, a akreditovana su i tri studijska programa: Aeronautika na osnovnim studijama, kao i dva master programa – Bezbednost u vazduhoplovstvu i Menadžment u vazduhoplovstvu, za upis studenata u sedištu ustanove.

Rektor Megatrend univerziteta Mića Jovanović kaže za Danas da je Fakultet za civilno vazduhoplovstvo još 2016. godine dobio početnu akreditaciju, što je omogućilo upis studenata od školske 2016/17.godine.

Na osnovu te akreditacije Fakultet je dobio dozvolu za rad od Ministarstva prosvete i odobrenje za izvođenje tri pomenuta studijska programa.

– Mi smo na osnovu početne akreditacije upisali svake godine određeni broj studenata koji uspešno studiraju uz sve uslove koji su potrebni da bi Fakultet za civilno vazduhoplovstvo funkcionisao tako da se ovom akreditacijom ništa bitno nije promenilo – kaže Jovanović.

On pojašnjava da Fakultet za civilno vazduhoplovstvo ne daje kvalifikaciju za upravljanje avionom.

– Mi smo nadgradnja pilotskim akademijama. Na pilotskoj akademiji u Vršcu i na drugim privatnim pilotskim školama i akademijama se dobija zanatski deo. Pošto je do pre pojave kovida išla priča u Evropi da piloti neće moći da voze avione ako nemaju visoko obrazovanje, mi smo ponudili da se ono stekne kod nas na fakultetu. Studenti kod nas mogu da studiraju od prvi do četvrte godine i da dobiju zvanje diplomirani inženjer aeronautike, ali sa tim zvanjem ne mogu da pilotiraju. Međutim, svi studenti koji su završili neku od pilotskih akademija mogu kod nas da nastave studiranje po sopstvenoj želji ili od prve ili od treće godine i da naprave nadgradnju, da budu piloti ili kapetani i da uz to imaju univerzitetsko obrazovanje – navodi Jovanović.

Od osnivanja Fakultet za civilno vazduhoplovstvo je u dva mandata vodio profesor Slobodan Gvozdenović, stručnjak za vazdušni saobraćaj, koji je nekada bio dekan Saobraćajnog fakulteta Univerziteta u Beogradu, a od oktobra na čelu FCV je profesor Nenad Kapor.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari